StoryEditor

EK varovala Maďarsko pred odložením zavedenia eura

18.11.2005, 16:38
Autor:
TASRTASR
Európsky komisár pre menové záležitosti Joaquín Almunia opäť varoval Maďarsko pred zmenou termínu zavedenia eura. "Oveľa dôležitejšie ako dátum samotný, je neposunúť ho", povedal dnes Almunia v Bruseli.

Európsky komisár pre menové záležitosti Joaquín Almunia opäť varoval Maďarsko pred zmenou termínu zavedenia eura. "Oveľa dôležitejšie ako dátum samotný, je neposunúť ho", povedal dnes Almunia v Bruseli. Podľa neho by mohla neistota v súvislosti s termínom prechodu na spoločnú menu euro viesť k negatívnym reakciám.
Už vo štvrtok varovala Európska komisia (EK) Maďarsko pred tým, že deficit štátneho rozpočtu by mohol na budúci rok vzrásť zo súčasných 6,1 % hrubého domáceho produktu (HDP) na 6,7, v roku 2007 až na 6,9 %.
Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány v októbri vyhlásil, že vláda sa termín prechodu na euro, plánovaný na rok 2010, pokúsi zmeniť. O 2 týždne však vláda deklarovala, že dodrží záväzok, aby od roku 2008 národné hospodárstvo spĺňalo Maastrichtské kritériá a v roku 2010 bolo prijaté euro.
Informovala o tom rakúska agentúra APA.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 19:09