StoryEditor

Výrobca lesných traktorov LKT Trstená zvýšil vlani tržby medziročne o 10 %

01.04.2007, 17:17
Autor:
TASRTASR

Spoločnosť LKT, s. r. o., v Trstenej, ktorá vyrába lesné kolesové traktory a zvarované konštrukcie pre renomovaných zahraničných výrobcov cestných a poľnohospodárskych strojov, mala vlani tržby vyše 110 miliónov Sk, čo je približne 10-% medziročný nárast. V tomto roku firma plánuje zvýšiť tržby o 20%.

"Vyrábame novú generáciu lesných kolesových traktorov typu LKT 81 a LKT 82, ktoré sú hospodárne, spoľahlivé a spĺňajú všetky európske kritériá na lesnú kolesovú techniku. Dnešná kvalita traktorov, ich spoľahlivosť, variabilita a univerzálnosť radí túto značku k európskej špičke a sú najpredávanejšími lesnými kolesovými traktormi. Vyvážame ich prevažne do Nemecka, Poľska, Maďarska a Bulharska. Na Slovensku sme vlani predali 5 kusov LKT. Nie je to veľa, ale je to značný nárast oproti rokom 2001 až 2004, keď sme ročne predali len jeden traktor. Odberateľmi sú štátne lesy, ako aj súkromné spoločnosti, ktoré sa zaoberajú ťažbou dreva," povedal pre TASR riaditeľ LKT v Trstenej Peter Šinál.

V tomto roku plánujú Oravci vyrobiť vyše 30 lesných kolesových traktorov, najmä na vývoz. Rátajú však so zvýšeným predajom i na slovenskom trhu, pretože o LKT je čoraz väčší záujem. "Reagujeme na požiadavky našich zákazníkov, máme pomerne novú technológiu a skúsených ľudí. V súčasnosti máme 120 zamestnancov a ďalších zhruba 30 chceme prijať v tomto roku. Ide najmä o robotnícke profesie," dodal Šinál.

V Trstenej na Orave začali lesné kolesové traktory vyrábať v roku 1971 a patrili medzi najväčších svetových producentov. Oravci predávali traktory do celého sveta. Najväčší rozmach produkcie bol v 80. rokoch, keď fabrika mala 900 pracovníkov. Trstenský závod patril do skupiny ZŤS Martinské strojárne a po ich krachu koncom 90. rokov nastal útlm aj vo výrobe lesných traktorov.

Terajšia firma LKT, s. r. o., v Trstenej nadviazala na vyše 35-ročnú tradíciu výroby a svojím know-how sa zaraďuje medzi popredných európskych výrobcov lesnej kolesovej techniky. "Prvoradým cieľom zamestnancov firmy je dodávať vysoko kvalitné, technicky spoľahlivé a cenovo prijateľné výrobky so zabezpečeným odborným servisom a originálnymi náhradnými dielcami. Dokazuje to aj získaný certifikát kvality ISO 9001/2000," dodal Peter Šinál.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 08:13