StoryEditor

Podľa Eurostatu sme mali v januári 11 % nezamestnaných

28.02.2007, 13:08
Autor:
SITASITA
Sezónne upravená miera nezamestnanosti na Slovensku klesla v januári na 11 % z hodnoty 11,8 % za december minulého roka.

Ako vyplýva z údajov, ktoré v stredu zverejnil štatistický úrad Európskej únie (EÚ) Eurostat, Slovensko má naďalej druhú najvyššiu mieru nezamestnanosti v rámci EÚ. Vyššiu mieru nezamestnanosti má len Poľsko, a to 12,6 %. Slovensko však patrí medzi krajiny s výrazným medziročným poklesom nezamestnanosti v únii, keďže v januári 2006 dosiahla miera nezamestnanosti v SR 14,5 %.
Priemerná sezónne upravená miera nezamestnanosti v rámci celej EÚ sa v januári medzimesačne znížila na 7,5 % z decembrovej úrovne 7,6 %. Na medziročnej báze sa však miera nezamestnanosti v EÚ znížila o 0,8 percentuálneho bodu. V eurozóne miera nezamestnanosti v januári medzimesačne klesla na 7,4 % po tom, čo Eurostat revidoval údaj za december minulého roka na 7,5 %. Medziročne sa však miera nezamestnanosti v eurozóne znížila o 0,9 percentuálneho bodu.
Spomedzi krajín, ktoré poskytli Eurostatu údaje, dvadsať zaznamenalo medziročný pokles miery nezamestnanosti, päť evidovalo nárast a v jednej krajine sa miera nezamestnanosti nezmenila.
Z krajín, ktoré zverejnili údaje, zaregistrovalo v januári najnižšiu mieru nezamestnanosti Holandsko, a to 3,6 %. Po ňom nasledovalo Estónsko s mierou nezamestnanosti 4,2 % a Írsko s 4,4 %. Po Poľsku a Slovensku evidovalo tretiu najvyššiu mieru nezamestnanosti za január Španielsko, a to 8,6 %.
Podľa údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR, miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla ku koncu januára tohto roka 9,45 %.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 07:02