StoryEditor

Cenový boj na trhu s LCD televízormi môže japonskému Sony spôsobiť ďalšie straty

27.10.2006, 07:17
Autor:
TASRTASR

Japonskému elektronickému koncernu Sony hrozia po stratách v súvislosti s chybnými batériami ďalšie škody, vyplývajúce z ostrého cenového boja na trhu s LCD televízormi. Problémy s batériami pre laptopy stlačili hospodársky výsledok v 3. štvrťroku i napriek slabému jenu a dobrým obchodom s LCD televízormi a digitálnymi kamerami do mínusu.
"Viem, že konkurenti ako Sharp, Samsung a Panasonic začnú ku koncu tohto roka s ofenzívou," povedal finančný šéf Sony Nobujuki Oneda so zreteľom na cenovú vojnu v oblasti LCD televízorov. "Siahneme na nutné opatrenia, aby sme na to reagovali," dodal Oneda. Sony konkuruje so svojou značkou Bravia na trhu s LCD televízormi hlavne koncernu Matsushita a jeho značke Panosonic.
Prevádzková strata Sony za obdobie od júla do septembra tohto roka predstavovala 20,83 miliardy JPY, čo je v prepočte 5,08 miliardy SKK. Za 3. kvartál minulého roka pritom firma dosiahla revidovaný zisk na úrovni 74,56 miliardy JPY. To vysvetľuje aj konanie Sony, ktoré minulý týždeň zredukovalo svoju prognózu zisku na finančný rok 2006/07 (skončí 31. marca) o 62 %.
Dôvodom prepadu zisku koncernu je stiahnutie celkovo 9,6 milióna batérií z trhu, čo si vyžiada náklady 51 miliárd JPY. Okrem samotného Sony tieto batérie do svojich laptopov osadili aj Dell, Apple a Toshiba. Dôvodom stiahnutia je výrobná chyba batérií, ktoré sa môžu prehrievať a vo výnimočných prípadoch spôsobiť aj požiar.
Okrem toho spoločnosť v aktuálnom hospodárskom roku očakáva v obchode s hracími konzolami stratu 200 miliárd JPY. Predaj multimediálnej konzoly do ruky Playstation Portable nie je totiž taký intenzívny a nové Playstation 3 sa v Japonsku bude predávať za nižšie uvádzacie ceny, ako sa pôvodne očakávalo. Tretia generácia Playstation má na japonský a severoamerický trh doraziť v novembri tohto roka a s konkurentmi Nintendom a Microsoftom súperiť o priazeň zákazníkov vo vianočnom predaji.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 10:59