StoryEditor

ECB ponechala svoju kľúčovú úrokovú sadzbu na 2,75 %

06.07.2006, 16:48
Autor:
TASRTASR

Európska centrálna banka (ECB) ponechala svoju kľúčovú úrokovú sadzbu na 2,75 %. Trhy čakali, že ECB si po minulomesačnom zvýšení o 25 bázických bodov zoberie pauzu pri sprísňovaní menovej politiky.
V júni ECB od decembra 2005 po tretí raz zvýšila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu. Ekonómovia od banky očakávajú jasné signály ďalšieho zvyšovania úrokov. Na trhu sa okrem toho špekuluje, či centrálna banka nezrýchli sprísňovanie menovej politiky, a teda, či jej ďalším krokom nebude zvýšenie o 50 bázických bodov.
Už na svojom poslednom rokovaní v Madride ECB jasne naznačila pokračovanie v cykle sprísňovania menovej politiky. Otvorený ponechala iba termín. Pretože, podľa posledných údajov, sa konjunktúra v eurozóne zrýchlila, uvažuje sa, či ECB bude pokračovať v postupnom zvyšovaní sadzieb a v 3. kvartáli ich zvýši o 25 bázických bodov, alebo či by nemali úrokové sadzby rásť rýchlejším tempom. Niektorí členovia Rady guvernérov ECB sa prihovárajú za zrýchlenie tempa. Trhy očakávajú predovšetkým tlačovú konferenciu prezidenta ECB Jean-Claude Tricheta.
Väčšina ekonómov predpovedá ďalšie zvýšenie úrokových sadzieb koncom augusta. Pozitívne údaje týkajúce sa hospodárstva eurozóny a rast miery inflácie robia ďalšie zvýšenie nevyhnutným. V júni inflácia v eurozóne predovšetkým kvôli vysokým cenám ropy dosiahla 2,5 %, čo je výrazne nad hranicou 2 %, po ktorú centrálna banka zaručuje cenovú stabilitu.
Informovala o tom nemecká agentúra DPA.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 18:50