StoryEditor

Americká ekonomika dosiahla v 1.Q najvyššie tempo rastu za posledného 2,5 roka

28.04.2006, 19:04
Autor:
TASRTASR

Americká ekonomika dosiahla v 1. kvartáli najvyššie tempo rastu za posledného 2,5 roka. Príčinou sú vysoké spotrebiteľské výdavky a investície. Dnes o tom vo Washingtone informovalo americké ministerstvo obchodu.
Hrubý domáci produkt (HDP) USA sa v prvých troch mesiacoch tohto roka v porovnaní s 1. kvartálom 2005 zvýšil o 4,8 %. To predstavuje viac ako dvojnásobné zrýchlenie oproti 4. kvartálu 2005, keď miera ročného rastu dosiahla 1,7 %. Je to najvyššia medziročná miera rastu počas kvartálu od 7,2-% rastu v 3. štvrťroku 2003. Analytici z Wall Street dokonca očakávali rast na úrovni 4,9 %.
Príčinou vysokého zrýchlenia rastu HDP je predovšetkým výrazné zvýšenie spotrebiteľských výdavkov, ktoré medziročne vyskočili o 5,5 %. V poslednom kvartáli 2005 ich rast dosiahol iba 0,9 %. Vďaka miernej zime mali maloobchodníci a predajcovia automobilov dobrú sezónu. Firmy zasa investovali do softvéru a zariadenia najviac za posledných 6 rokov. K vysokému rastu ekonomiky v 1. štvrťroku prispeli aj vládne investície do rekonštrukcie vlani hurikánmi zdevastovaného Mexického zálivu. Výdavky federálnej vlády sa medziročne zvýšili až o 10,8 %, čo je obrovský rozdiel oproti 2,6-% poklesu v 4. kvartáli 2005.
Index spotrebiteľských cien na báze spotrebiteľských výdavkov očistený od cien potravín a energií medziročne stúpol o 2,0 % oproti 2,4 % v poslednom kvartáli 2005. Tento index považuje americký Federálny rezervný systém (Fed), ktorý plní v USA úlohu centrálnej banky, za hlavný indikátor inflácie.
V separátne publikovanej správe americké ministerstvo práce uviedlo, že index výdavkov na zamestnanosť rástol v uplynulom kvartáli najpomalšie za posledných 7 rokov. To znižuje obavy z inflácie spôsobenej vysokým rastom miezd. Index výdavkov na zamestnanosť sa v uvedenom období zvýšil o 0,6 %. V poslednom kvartáli 2005 vzrástol o 0,8 %. Rýchlosť jeho rastu tiež výrazne zaostala za očakávaniami na úrovni 0,9 %.
Finančné trhy zverejnené údaje prijali pokojne. Ceny dlhopisov sa nezmenili a dolár mierne oslabil, pretože sa zvyšuje pravdepodobnosť prerušenia cyklu zvyšovania úrokových sadzieb. Príčinou je mierna inflácia. Aj šéf Fed Ben Bernanke vo štvrtok signalizoval koniec dlhej série zvyšovania úrokových sadzieb.
"Niekedy v budúcnosti môže Federálny výbor pre operácie na voľnom trhu (FOMC) rozhodnúť, že na jednom alebo viacerých stretnutiach neurobí nič, aby najskôr zhromaždil informácie o hospodárskych vyhliadkach," povedal Bernanke vo výpovedi pred spoločným hospodárskym výborom Kongresu.
Fed zvýšil v marci hlavnú úrokovú sadzbu v poradí 15. raz po sebe. FOMC zdvihol sadzbu pre medzibankové pôžičky o 25 bázických bodov na 4,75 %, čo je najvyššia hodnota od mája 2001. Nasledujúce zasadanie výboru sa uskutoční 10. mája.
Informovala o tom agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 07:38