StoryEditor

Vstup SkyEurope na český letecký trh priniesol znižovanie cien leteniek

17.02.2006, 12:22
Autor:
TASRTASR

Konkurenčný boj na leteckých linkách tento týždeň v Česku zosilnel. Stalo sa tak krátko potom, čo vedenie nízkonákladových aerolínií SkyEurope Airlines v utorok oznámilo, že bude lietať aj z Prahy.
Ako prvý v reakcii na zverejnené ceny SkyEurope zlacnel letenky Smart Wings. Do miest, kam bude od apríla lietať aj slovenský dopravca, ponúkne jednosmernú letenku od 190 Kč, čo je v prepočte 250,42 Sk. Uvádza sa to na webových stránkach firmy. V ponuke sú tak letenky do Amsterdamu, Barcelony, Milána, Paríža a Ríma. Cena letenky SkyEurope do rovnakých miest je od 290 Kč.
Celková cena leteniek je však vyššia. Spiatočná cena lístka napríklad z Prahy do Ríma stojí u SkyEurope 1 386 Kč a u Smart Wings 2 280 Kč. Niektorí obchodníci preto v tejto súvislosti poukazujú, že zo strany Smart Wings ide hlavne o marketingový ťah.
V súčasnosti lieta na ruzynskom letisku 15 nízkonákladových aerolínií. Väčšina z nich sa zameriava na prepravu osôb medzi Českom a Veľkou Britániou, respektíve Nemeckom.
Vstup SkyEurope do Prahy však analyzuje nie iba jeho najväčší pražský konkurent Smart Wings, ale aj národný dopravca ČSA a najväčšie lacné aerolínie easyJet. Podľa odborníkov však vzhľadom na to, že tieto lacné britské aerolínie nelietajú z Prahy na linkách, ktoré zaviedli SkyEurope Airlines, je pravdepodobné, že vedenie easyJet zatiaľ nebude ceny upravovať.
Najväčšími lacnými konkurentmi na letisku v Prahe, ktorí lietajú do Stredozemia a Amsterdamu, tak zostávajú práve Smart Wings a SkyEurope.
Lietadlá Smart Wings patria spoločnosti Travel Service. Tá sa zameriava predovšetkým na chartrové lety. Jej hlavným klientom je cestovná kancelária Čedok, ktorá je s Travel Service majetkovo prepojená. Smart Wings prepravili od svojho vzniku približne 440 000 cestujúcich. Na lacných linkách začali lietať v máji 2004. Zo SkyEurope cestovalo od roku 2002 viac ako 3 milióny pasažierov.
Vlani cestovali do 35 rôznych miest lacnými aerolíniami z Prahy približne 2 milióny ľudí. Najväčším lacným dopravcom v Európe je spoločnosť Ryanair, ktorá v ČR lieta do Brna. V uplynulom roku prepravila viac ako 33 miliónov ľudí. Druhými najväčšími aerolinkami je easyJet, s ktorým letelo takmer 30 miliónov pasažierov. Informoval o tom český denník Hospodářské noviny.
(1 CZK = 1,318 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 08:43