StoryEditor

Pri rokovaniach o novele ZP budú zamestnávatelia jednotní

28.01.2007, 14:13
Autor:
SITASITA

Zamestnávateľské organizácie sa v piatok na seminári dohodli na spoločnom postupe pri rokovaniach s vládou a odborármi o pripravovanej novele Zákonníka práce (ZP). Pre zástupcov Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ), Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR, Klubu 500, Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory a Podnikateľskej aliancie Slovenska je pritom navrhovaná novela pracovného kódexu neprijateľná. Na spoločnom seminári pritom kritizovali najmä navrhované zavedenie poskytovania odstupného pri výpovedi zamestnanca súbežne s výpovednou lehotou, obmedzenie zamestnávania živnostníkov, či zníženie rozsahu nadčasovej práce z 250 na 150 hodín ročne.
Predstaviteľ RÚZ Juraj Borgula na seminári upozornil na to, že pri vyjadreniach o uprednostňovaní zamestnávania živnostníkov na úkor pracovného pomeru "nikto nepredložil nijaké čísla". Podľa neho nemôže byť riešením situácie to, že Zákonník práce zakáže zamestnávanie živnostníkov. Zamestnávateľom sa nepozdáva ani posilňovanie postavenia odborárov bez toho, aby museli dokladovať svoju reprezentatívnosť u zamestnávateľa. Výhrady majú tiež k stanoveniu povinnosti pre zamestnávateľa, aby zamestnancovi preplatil ošetrovanie u lekára až v rozsahu sedem dní ročne.
Ako po štvrtkovom rokovaní s predstaviteľmi Konfederácie odborových zväzov SR uviedol predseda strany Smer-sociálna demokracia (SD) Robert Fico, pripravovanú novelu pracovného kódexu predloží vláda na verejnú diskusiu. "Je záujmom odborov a Smeru, aby bola taká novela Zákonníka práce, ktorá bude vo väčšej miere chrániť zamestnancov, ale bude rešpektovať aj pružnosť pracovného trhu," povedal vo štvrtok Fico. Vláda podľa neho pravdepodobne požiada niektoré z tlačových médií, aby návrh novely pracovného kódexu zverejnilo počas pripomienkového konania v plnom znení. Novelu ZP by mohla vláda podľa Fica predložiť do parlamentu koncom marca.
Súčasný ZP označil Fico za neoliberálny. "Nemôžeme mať na Slovensku jeden z najliberálnejších zákonníkov práce na svete," povedal predseda Smeru. Slovensko sa podľa neho nenachádza v Latinskej Amerike, ale je členským štátom EÚ a v únii platia určité princípy ochrany zamestnancov. "Jedným z kľúčových slov, ktorému chceme v novele venovať obrovskú pozornosť, je bezpečnosť práce," dodal Fico.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 02:57