StoryEditor

Volkswagen požaduje kvôli zníženiu nákladov 5-dňový pracovný týždeň

20.06.2005, 17:58
Autor:
TASRTASR

Vedenie Volkswagenu (VW) a podniková rada diskutujú o možnosti zavedenia 5-dňového pracovného týždňa z dôvodu zníženia nákladov v závode vo Wolfsburgu. "Rozhovory vedenia závodu so zástupcami zamestnancov o novom zadelení zmeny prinieslo návrh, podľa ktorého by mal byť 28,8-hodinový pracovný čas (vrátane prestávok) rozdelený na 5 pracovných dní namiesto doterajších 4 dní," uviedol nemenovaný zdroj.
Rokovania sa preložili z minulého piatka na tento týždeň. Podniková rada už predtým odmietla model navrhnutý VW, ktorý povoľoval 10-hodinovú zmenu pri produkcii auta Golf a Golf Plus. Nemecká automobilka chce novým zadelením zmien dosiahnuť zníženie nákladov v závode vo Wolfsburgu, kde na nočné príplatky pripadne takmer 70 miliónov EUR, čo je v prepočte 2,7 miliardy SKK.
"Dohodneme sa, možno nie o 2 týždne, ale snáď o 6 týždňov. Nejde nám o to, aby sme na zamestnancov uvalili dodatočné náklady, ale o to, aby sme urobili závod vo Wolfsburgu konkurencieschopnejším, uviedol šéf automobilového koncernu Bernd Pischetsrieder.
Informovala o tom internetová stránka www.reuters.de
(1 EUR = 38,323 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 14:05