StoryEditor

Hra o pozemky pre Hyundai v Nošoviciach pokračuje

14.12.2005, 17:19
Autor:
TASRTASR

Iba dva dni po tom, ako Moravskosliezsky kraj oznámil zastavenie rokovaní o výkupe pozemkov pre továreň juhokórejskej automobilky Hyundai v Nošoviciach pri Frýdku-Místku, nastal zásadný zvrat. Hajtman kraja Evžen Tošenovský a predseda miestneho poľnohospodárskeho družstva ZD Nošovice Jiří Vícha dnes oznámili, že dospeli ku kompromisu.
Tošenovský v pondelok tvrdil, že kraj už o Nošoviciach rokovať nebude a sústredí sa na prípravu inej priemyselnej zóny v asi 20 kilometrov vzdialenom Mošnove, kde sú majiteľmi pozemkov mesto Ostrava a kraj. Rozhodnutie vyvolalo vlnu nesúhlasu medzi časťou obyvateľov Nošovíc, ktorí s predajom pozemkov vyslovili súhlas a očakávali z toho finančný profit. Podľa vedenia kraja chýbali dohody iba ohľadne 5 % pozemkov.
Hajtman a šéf družstva Nošovice dnes popoludní oznámili, že našli obojstranne prijateľné podmienky dohody, ale podmieňujú to tým, aby s odpredajom súhlasilo aj ďalších 6 alebo 7 majiteľov. Konečné slovo majú zainteresované strany povedať v piatok. Finančné pozadie dohody dnes Vícha ani Tošenovský nekomentovali.
Dohoda so ZD Nošovice znamená významný pokrok, pretože družstvo bolo považované za hlavnú brzdu ukončenia rokovaní. Družstvo hospodári v Nošoviciach na ploche až 276 hektárov (ha), avšak samo vlastní iba 0,32 ha pôdy.
Družstvo 400 spoluvlastníkov s ročným obratom 64 miliónov Kč, v prepočte 83,5 milióna Sk, ktoré má živočíšnu výrobu, pestuje kapustu a zemiaky, požadovalo za presťahovanie na náhradné pozemky s údajne horšou bonitou pôdy a predaj 32 árov pôdy kompenzáciu 147 miliónov Kč rozloženú maximálne na trojročné obdobie. Moravskosliezsky kraj ponúkal maximálne 60 miliónov Kč.
(1 CZK = 1,305 SKK)
(spravodajca TASR Bohdan Kopčák)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 08:46