StoryEditor

NKÚ zistil v schéme rozvoja cestovného ruchu nedostatky

25.11.2005, 12:47
Autor:
TASRTASR

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR v rámci preverovania schémy rozvoja cestovného ruchu (CR) a financovania jej projektov dospel k záveru, že počas roku 2004 neboli na účet Ministerstva hospodárstva (MH) SR pripísané úroky z kreditných zostatkov, resp. výnosy z peňazí, ktoré poskytla Slovenská záručná a rozvojová banka (SZRB).
Vyplýva to z výsledkov kontroly NKÚ, ktorý preveroval poskytovanie peňazí na rozvoj CR a účelnosť použitia zdrojov zo štátneho rozpočtu (ŠR) na tento účel. Kontrola trvala od 13. júna do 9. septembra 2005 na MH SR, ktoré zastrešuje problematiku CR, a tiež u vybraných 16 príjemcov pomoci.
Kontrolou žiadostí NKÚ ďalej zistil, že MH nedodržalo postup pri preberaní žiadostí od SZRB. Realizovalo ho osobne pracovníkmi, bez oficiálnych čísel z podateľne MH. Týmto postupom nebola zabezpečená transparentnosť poradia projektov.
Z analýzy procesu odovzdávania a preberania projektov vyplynulo, že počet dní od odovzdania SZRB do prevzatia na MH SR bol od 7 do 154 dní.
Do konca roka 2004 na 33 realizovaných projektov bolo vyplatených 58,2 milióna Sk, pričom zmluvy boli uzatvorené na takmer 63 miliónov Sk. Nenávratný finančný príspevok z titulu neoprávnených nákladov bol krátený vo výške 4 722 659 Sk. V prípade 17 projektov, ktoré kontroloval NKÚ, na základe predbežnej kontroly bola zazmluvnená suma 25 318 820 Sk krátená pri 9 projektoch o 702 548 Sk, teda vyplatených bolo 24 616 272 Sk.
U príjemcu dotácie NKÚ odhalil, že vo všetkých 17 projektoch bol dodržaný účel, na ktorý bol nenávratný finančný príspevok vyplatený a zariadenia sú využívané na komerčné účely.
Po analýze stavu poskytovania pomoci proces od podania žiadosti do vyplatenia prostriedkov príjemcovi je administratívne zdĺhavý a nepružný, navyše pomoc sa dostáva ku konečnému príjemcovi s časovým posunom, zistil NKÚ.
Kontrola mala prispieť k zvýšeniu kvality, rozsahu a k zlepšeniu štruktúry ponuky služieb CR.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
21. máj 2024 14:31