StoryEditor

Maďarským producentom mlieka sa nepáčia dumpingové ceny obchodných reťazcov

02.08.2005, 18:37
Autor:
TASRTASR

Proti dumpingovým cenám a za sprísnenie kontroly kvality mlieka dnes demonštrovali maďarskí producenti mlieka pred dvoma budapeštianskymi hypermarketmi Auchan.
Na protestnej akcii, ktorá sa začala skoro ráno, sa zúčastnili roľníci zo žúp Csongrád, Bács-Kiskun, Fejér, Pest a Tolna. Podľa nich v týchto obchodoch možno dostať mlieko za takú nízku cenu, ktorá spôsobí vážne straty producentom.
Predseda Rady producentov mliečnych výrobkov Miklós Istvánfalvi pripomenul, že pri cene 97 HUF (v prepočte 15,42 Sk) za liter mlieka s predĺženou trvanlivosťou vychádza výkupná cena 50 HUF (7,95 Sk), pričom výrobné náklady jedného litra mlieka dosahujú v Maďarsku v priemere 72 HUF (11,45 Sk).
Producenti tiež vytýkali, že na mnohých miestach sa predávajú syry, do ktorých vmiešali rastlinné tuky. Požadujú, aby boli produkty z mlieka výrazne odlíšené od výrobkov, do ktorých použili aj iné suroviny. Ak sa tak nestane v krátkom čase, zorganizujú celoštátnu protestnú akciu.
(100 HUF = 15,902 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 23:10