StoryEditor

Miera nezamestnanosti v USA v júli nečakane vzrástla na 4,8 %

04.08.2006, 18:37
Autor:
TASRTASR

Spomalenie rastu amerického hospodárstva sa odrazilo aj na pracovnom trhu. V júli vzniklo v USA menej nových pracovných miest, ako sa čakalo, a miera nezamestnanosti vzrástla na 4,8 % z júnových 4,6 %. Dnes o tom vo Washingtone informovalo americké ministerstvo práce.
Júlový nárast miery nezamestnanosti je prvý od novembra 2005. Tento rast prekvapil analytikov z Wall Street, ktorý prognózovali zotrvanie miery nezamestnanosti na 4,6-% úrovni. V uplynulom mesiaci v USA vzniklo 113 000 pracovných miest, čo je asi o 30 000 menej, ako sa očakávalo. Celkovo bolo v júli bez práce 7,2 milióna Američanov. V júni podľa revidovaných údajov vzniklo 124 000 nových pracovných miest.
Uvedené údaje podporujú na finančných trhoch názory, že Federálny rezervný systém (Fed), ktorý plní v USA funkciu centrálnej banky, môže po 17 zvýšeniach úrokových sadzieb v rade prerušiť cyklus sprísňovania menovej politiky. Fed od júna 2004 postupne zvyšoval kľúčovú úrokovú sadzbu na súčasných 5,25 %. Podľa analytikov dnešná napäto očakávaná správa uľahčí Fedu zastavenie dvojročného zvyšovania úrokových sadzieb. Federálny výbor pre operácie na voľnom trhu (FOMC), ktorý je súčasťou Fedu a rozhoduje o zmene úrokových sadzieb v USA, sa najbližšie stretne na budúci týždeň v utorok. "Tieto údaje nepochybne dávajú trhu pocit, že Fed v utorok nezvýši úrokové sadzby. Panuje názor, že Fed si dá v utorok pauzu," povedal analytik investičnej banky Morgan Stanley Kevin Flanagan.
Ceny dlhopisov a akcie posilnili, zatiaľ čo dolár oproti ostatným hlavným menám oslabil, pretože klesla šanca na ďalšie zvýšenie úrokových sadzieb.
Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 08:51