StoryEditor

Cena ropy dnes klesla pod hranicu 60 USD za barel

09.03.2006, 10:10
Autor:
TASRTASR

Cena ropy dnes klesla pod 60 USD, čo je v prepočte 1 892,80 SKK, za barel (159 litrov). V priebehu uplynulého týždňa ropa zlacnela o 6 %. Príčinou poklesu ceny čierneho zlata je rozhodnutie Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) zachovať ťažbu na doterajšej úrovni a nárast ropných rezerv v USA na takmer sedemročné maximum.
Cena barelu americkej ľahkej ropy druhu WTI s dodaním v apríli dnes v rannom obchodovaní klesla o 16 centov na 59,86 USD. V stredu americká ropa zlacnela o 1,56 USD alebo 2,6 %. Pre Európu kľúčová ropa Brent ťažená v Severnom mori klesla o 18 centov na 59,85 USD za barel.
K výraznému zníženiu cien ropy prišlo po zverejnení údajov americkej vlády v stredu, ktoré ukázali veľký nárast ropných rezerv. Americké zásoby sa počas týždňa (k 3. marcu) zvýšili o 6,8 milióna barelov na 335,1 milióna barelov. V súčasnosti sú na najvyššej úrovni od mája 1999. K nárastu zásob prispelo zvýšenie dovozu a pokles rafinácie.
K tomu treba pripočítať ešte rozhodnutie OPEC, na ktorú pripadá asi tretina celosvetovej ťažby ropy, že ponechá ťažobný limit na 28 miliónov barelov ropy denne. Kuvajtský minister ropného priemyslu Ahmad al-Fahd povedal, že podľa neho kartel nebude musieť znížiť ťažbu v priebehu celého roka. OPEC sa snaží prispieť k zníženiu ceny americkej ropy pod 60 USD za barel, pretože vysoká cena čierneho zlata má negatívny vplyv na svetový hospodársky rast.
Avšak obchodníci sú stále znepokojení kvôli prerušeniu dodávok z Nigérie a Ekvádoru a tvrdým tónom Iránu pri rozhovoroch s Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu o jeho jadrovom programe. Druhý sekretár iránskej Rady pre národnú bezpečnosť Javad Vaeedi povedal, že Irán bude musieť prehodnotiť svoju ropnú politiku, ak vzrastie tlak na krajinu, aby zastavila svoj jadrový program. A Rusko v stredu vyhlásilo, že sankcie voči Iránu by neviedli k zastaveniu jadrových ambícií Teheránu.
Informovala o tom agentúra Reuters.
(1 USD = 31,547 SKK; 1 barel = 159 litrov)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
14. máj 2024 16:57