StoryEditor

Počet obetí tropickej búrky Noel sa zvýšil na 43

31.10.2007, 10:41
Autor:
SITASITA

Najmenej 43 ľudí zahynulo pri záplavách a zosuvoch pôdy vyvolaných tropickou búrkou Noel, ktorá v noci z utorka na stredu zasiahla Haiti a Dominikánsku republiku a prehnala sa Kubou. V Dominikánskej republike zanechala najmenej 30 mŕtvych a 15 nezvestných a v regióne hrozia ďalšie záplavy a zosuvy bahna. Národná komisia Dominikánskej republiky pre výnimočný stav uviedla, že po celej krajine bolo potrebné evakuovať až 20 tisíc ľudí.
Na ostrove Haiti zahynulo v dôsledku vyčíňania živlu najmenej 13 ľudí vrátane 14-ročného dievčaťa a jej matky, ktoré podľa svedkov usmrtil strom, ktorý sa zrútil na ich dom v hlavnom meste. Úrady v chudobnej karibskej krajine evakuovali z príbytkov 3 tisíc ľudí. Prudké dažde zaplavili a zničili domy v troch regiónoch, uviedol šéf štátneho úradu civilnej ochrany Marie Alta Jean Baptiste.
Tropická búrka donútila úrady v Dominikánskej republike a na Haiti uzavrieť letiská.
Úrad civilnej ochrany na Kube informoval, že evakuovali 2 000 ľudí pozdĺž trasy búrky. Kubánsky Meteorologický inštitút očakáva rozsiahle zosuvy pôdy a záplavy, pretože pôda už je nasiaknutá predchádzajúcimi silnými dažďami.
Pre silné dažde museli úrady evakuovať 250 ľudí aj v Paname.
V stredu o 3.00 SEČ sa centrum tropickej búrky nachádzalo približne 50 km severozápadne od Camanguey na Kube a 380 km juhozápadne od Nassau, informovalo Národné hurikánové centrum v Miami. Búrka sa "pohybuje na severozápad rýchlosťou približne 7 km/h," uviedlo centrum vo vyhlásení. Sprevádza ju vietor s rýchlosťou 65 km/h.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 01:36