StoryEditor

Saddámovi právnici bojkotujú iracký tribunál kvôli nedávnej bitke v súdnej sieni

02.08.2005, 14:32
Autor:
TASRTASR

Tím obhajcov Saddáma Husajna bude bojkotovať súdny proces s bývalým irackým prezidentom pred irackým špeciálnym tribunálom, kým muž, ktorý podľa ich slov zaútočil v súdnej sieni na ich klienta, nebude privedený pred spravodlivosť a súd sa neospravedlní. Oznámil to dnes hlavný právny zástupca Saddáma Husajna Chalíl Dulajmí.
"Ako právny zástupca Saddáma Husajna a v mene celého tímu obhajcov, oznamujem, že bojkotujeme Iracký špeciálny tribunál, až kým sa oficiálne neospravedlní za tento incident a osoba, ktorá tento znevažujúci čin spáchala, nepredstúpi pred spravodlivosť," vyhlásil Dulajmí v rozhovore pre televíziu Reuters.
K incidentu malo dôjsť minulý štvrtok, tvrdí Dulajmí, ktorý bol spomedzi Saddámových obhajcov ako jediný prítomný v súdnej sieni. Počas pojednávania, tvrdí Dulajmí, muž menom Tahsín napadol jeho klienta, schytil ho za rameno a snažil sa naňho zaútočiť.
Dulajmí má podozrenie, že muž bol záložný vyšetrujúci sudca. So Saddámom si údajne uštedrili zopár úderov a potom ich od seba odtrhli ľudia prítomní v súdnej sieni.
Americké jednotky strážiace Husajna popreli, že k takémuto incidentu vôbec došlo. Podľa vyjadrenia vojenského velenia armády USA sa na súde žiadna bitka nekonala. Podobné vyhlásenie vydal aj tribunál, v ktorom dementoval, že by sa opísaný incident odohral.
Dulajmí zopakoval názor Saddáma Husajna, ktorý je stále presvedčený, že iracký tribunál je nelegitímny, pretože ho zriadili Američania.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 22:06