StoryEditor

Čoraz menej, len 36 percent Chorvátov je za členstvo v EÚ, proti 53 percent

01.07.2005, 18:08
Autor:
TASRTASR

V Chorvátsku stále klesá podpora pre členstvo krajiny v EÚ. Podľa dnes zverejneného prieskumu agentúry Puls podpora pre vstup do únie v júni klesla na 36 percent, proti sa vyslovilo 53 percent obyvateľov.
V podobnom májovom prieskume sa za členstvo vyslovilo 43 percent, proti bolo 45 percent Chorvátov.
Najväčšími euroskeptikmi sú v Chorvátsku medzi sympatizantmi extrémnej pravici. Proti členstvu je aj väčšina prívržencov vládneho Chorvátskeho demokratického spoločenstva (HDZ) Iva Sanadera, ktorého kabinet sa usiluje o čo najrýchlejšie otvorenie prístupových rokovaní s EÚ.
Únia v polovici marca odložila na neurčito otvorenie rozhovorov o členstve s Chorvátskom. Rozhodnutie zdôvodnila nedostatočnou spoluprácou Záhrebu s haagskym tribunálom OSN.
Otázka vzťahov s tribunálom sa sústreďuje na prípad z vojnových zločinov obžalovaného generála Anteho Gotovinu, ktorý sa ukrýva od polovice roku 2001.
Otázkou spolupráce Chorvátska s tribunálom sa momentálne zaoberá špeciálny tím EÚ, ktorý má vypracovať posudok nezávislý na stanovisku hlavnej prokurátorsky Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY) Carly del Ponte, ktorej správy boli pre rozhodovanie únie doteraz určujúce.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 15:07