StoryEditor

V Turecku a asi aj Rumunsku je smrteľný vírus vtáčej chrípky

13.10.2005, 17:10
Autor:
TASRTASR
Na hraniciach Európskej únie sa nachádza smrteľný typ vírusu vtáčej chrípky. Európska komisia dnes potvrdila, že vírus objavený v Turecku patrí k smrteľne nebezpečnému kmeňu H5N1.

Na hraniciach Európskej únie sa nachádza smrteľný typ vírusu vtáčej chrípky. Európska komisia dnes potvrdila, že vírus objavený v Turecku patrí k smrteľne nebezpečnému kmeňu H5N1. Podľa komisie je pravdepodobné, že rovnaký typ vírusu je aj v Rumunsku, kde budú konečné výsledky testov známe v piatok.
Komisár pre zdravie a ochranu spotrebiteľa Markos Kyprianu v tejto súvislosti vyzval členské štáty EÚ, aby sa dôkladne pripravovali na možnú chrípkovú pandémiu a zásobili sa antivírovými látkami. Vyslovil sa tiež za očkovanie rizikových skupín obyvateľstva.
Dostali sme potvrdenie, že vírus objavený v Turecku je vysoko patogénny vírus vtáčej chrípky H5N1. Výsledky naznačujú priame prepojenie na vírusy nedávno objavené v Rusku, Mongolsku a Číne, oznámil Kyprianu na mimoriadnej tlačovej konferencii v Bruseli.
Prepojenie na vírusy nájdené v Ázii podľa neho ukazuje, že vtáčiu chrípku môžu šíriť sťahované vtáky. Bude preto potrebné uvažovať o nových opatreniach ako zabrániť styku domácej hydiny s divým vtáctvom, vrátane možného zavedenia povinnosti držať hydinu vo vnútorných priestoroch.
Komisia dnes zároveň potvrdila prítomnosť vírusu vtáčej chrípky v Rumunsku a zakázala dovoz živého vtáctva, peria a hydinových výrobkov z tejto krajiny na šesť mesiacov. Dovoz z Turecka je zakázaný už od pondelka.
Zatiaľ nie je jasné, aký typ vírusu je v Rumunsku. Je možnosť, že je to iný typ ako v Turecku, ale keďže H5N1 je najagresívnejší typ, budeme pracovať s predpokladom, že je aj v Rumunsku až do konečných výsledkov testov, povedal Kyprianu. Kmeň H5N1 zabil od roku 2003 v Ázii vyše 60 ľudí.
Prítomnosť vtáčej chrípky v krajinách susediacich s EÚ podľa komisára podčiarkuje nevyhnutnosť prípravy na možné prepuknutie chrípkovej pandémie a potrebu očkovania rizikových skupín.
Odporúčame, aby bolo očkovaním pokryté vysoké percento rizikových skupín. Čím vyšší stupeň očkovanosti členský štát dosiahne, tým je to väčší krok k prevencii voči možnej pandémii, povedal Kyprianu.
Vzniknutou situáciou sa bude dnes popoludní zaoberať veterinárny výbor EÚ, ktorý posúdi ďalšie opatrenia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 08:05