StoryEditor

Sarkozy: Mohamedove karikatúry patria k demokracii

08.02.2007, 06:49
Autor:
SITASITA

Francúzsky minister vnútra a prezidentský kandidát Nicolas Sarkozy sa zastal satirického časopisu, ktorý zverejnil karikatúry proroka Mohameda. Francúzsky týždenník Charlie Hebdo prevzal minulý rok vo februári dve z karikatúr, ktoré predtým vyšli v Dánsku a vyvolali vlnu protestov v moslimskom svete. Časopis potom zažalovali dve francúzske moslimské združenia za "verejnú urážku skupiny osôb na základe ich náboženstva". Podľa Sarkozyho však karikatúry a verejné zosmiešňovanie neoddeliteľne patria ku demokratickej spoločnosti.
"Excesy v karikatúrach uprednostňujem pred neexistenciou karikatúr," napísal Sarkozy v liste, z ktorého citoval právny zástupca týždenníka Charlie Hebdo v stredu počas prvého dňa pojednávania na súde v Paríži. Sarkozy v liste konštatuje, že on sám je "obľúbeným terčom" týždenníka a berie na vedomie, že "v mene slobody sa možno smiať na všetkom".
Nicolas Sarkozy vo vláde vykonáva zároveň funkciu ministra pre náboženské záležitosti. Viaceré moslimské združenia vo Francúzsku reagovali na jeho výroky s pobúrením a označili ich za snahu o politické ovplyvňovanie procesu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 20:50