StoryEditor

Čína žiada Irán o serióznu odpoveď na rezolúciu BR OSN

05.01.2007, 13:25
Autor:
SITASITA

Čínsky prezident Chu Ťin-tchao vyzval v piatok Irán, aby "seriózne reagoval" na rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN o iránskom jadrovom programe. Informovali o tom čínske médiá. "Rezolúcia vyjadruje spoločné obavy medzinárodného spoločenstva z iránskej jadrovej kauzy," vyhlásil prezident na stretnutí s hlavným iránskym nukleárnym vyjednávačom Alím Laridžáním v Pekingu.
Laridžání na záver dvojdňovej návštevy v Číne zdôraznil, že zámerom jeho krajiny je výhradne mierové využitie jadrovej technológie, varoval však, že situácia sa môže zmeniť v prípade ohrozenia Iránu. "Nechceme jadrové zbrane a budeme mierovo využívať nukleárnu technológiu v rámci Zmluvy o nešírení jadrových zbraní (NPT), ale ak budeme ohrození, situácia sa môže zmeniť," vyhlásil vyjednávač na tlačovej konferencii v Pekingu.
Čína, ktorá má silné obchodné vzťahy s Iránom, je stálym členom Bezpečnostnej rady OSN. BR OSN jednomyseľne hlasovala za zákaz predaja materiálov a technológie Iránu zo zahraničia. Zároveň zmrazila majetok 10 iránskych spoločností a 12 osôb, ktoré sa na jadrovom programe podieľali.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 01:43