StoryEditor

OSN zabezpečí monitorovací varovný systém pre juhovýchodnú Áziu

29.07.2005, 18:34
Autor:
TASRTASR

Monitorovací systém poskytujúci varovanie v prípade živelných katastrof bude v krajinách juhovýchodnej Ázie uvedený do prevádzky do konca decembra, na prvé výročie ničivých následkov vĺn cunami, ktoré si vlani vyžiadali viac ako 200.000 obetí. Informovali o tom dnes predstavitelia Organizácie spojených národov. Rozvojový program OSN (UNDP) zabezpečí výstavbu piatich špičkovo vybavených monitorovacích veží pri pobreží Thajska, Mjanmarska, Vietnamu a Filipín s podporou Ázijského pohotovostného centra pre katastrofy.
Projekt v hodnote 500.000 dolárov by mal minimalizovať riziko vyhlásenia falošných poplachov, ako sa to stalo minulý týždeň v Thajsku, po zemetrasení na dne Indického oceánu.
Niektoré krajiny v oblasti, napríklad Austrália, už nainštalovali monitorovacie systémy havajskej výroby, ktoré zasielajú získané informácie do centrálnej databázy. Vlastnú varovnú sústavu, obsahujúcu systém hlbinných bójí, plánuje zaviesť aj Thajsko.
Predstavitelia UNDP odmietajú obavy, že rôzne systémy v oblasti budú navzájom dupľovať svoju činnosť.
"Je potrebné, aby sa o záležitosti monitorovania rokovalo na národnej úrovni a tiež, aby existovala spolupráca na úrovni celej oblasti," uviedla Joana Merlin-Scholtesová, zástupkyňa UNDP pre Thajsko.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 13:31