StoryEditor

Schüssel vo Washingtone: USA a Európa sa musia vzájomne lepšie počúvať

09.11.2005, 13:06
Autor:
TASRTASR

Otváracím prejavom rakúskeho spolkového kancelára Wolfganga Schüssela sa v noci nadnes začala vo Washingtone konferencia pod názvom The Sound of the Atlantic- Transatlantic Strategies for the Future. Vedúci predstaviteľ vládneho kabinetu alpskej republiky naznačil vo vystúpení mnohostranné možnosti zlepšenia vzťahov medzi zámorskou veľmocou a starým kontinentom.
Schüssel, ktorý sa na pozvanie Bertelsmannovej nadácie zúčastní až do štvrtka na výmene názorov odborníkov z politickej sféry, hospodárskej oblasti a sveta médií, v prejave uviedol, že práve uplynulé roky odhalili rezervy vo vzájomných vzťahoch a fakt, že každá zo strán často podceňuje vnútorné ťažkosti tej druhej. Je preto dôležité vzájomne sa viac počúvať a ťahať spoločne za jeden povraz, zdôraznil rakúsky kancelár.
Od samotnej konferencie očakáva rečník impulzy aj pre blížiace sa predsedníctvo jeho krajiny v Európskej únii. Zvuk atlantických vzťahov by sa potom mal preniesť do zvukov Európy, vyhlásil Schüssel narážajúc na názov konferencie.
Pred návratom do vlasti sa rakúsky spolkový kancelár stretne ešte s riaditeľom Medzinárodného menového fondu Rodrigom Ratom a mal by navštíviť aj Knižnicu Kongresu USA. V jeho programe však tentoraz nefiguruje žiadne stretnutie s vládnym činiteľom hostiteľskej krajiny, ktorú by Wolfgang Schüssel mal najbližšie navštíviť ešte pred prevzatím predsedníctva v EÚ Rakúskou republikou 1. januára 2006.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. máj 2024 06:12