StoryEditor

Mauritánsky prezident pricestoval do Nigeru

03.08.2005, 18:16
Autor:
TASRTASR

Ťažko ozbrojení vojaci obsadili dnes v mauritánskej metropole Nouakchott strategické pozície, zablokovali vládne budovy a prerušili vysielanie štátneho rozhlasu a televízie. Podľa diplomata v Mauritánii môže ísť o pokus o prevrat.
Prezident Maaouya Ould Sid'Ahmed Taya, ktorý bol mimo krajiny po účasti na utorkovom pohrebe saudskoarabského kráľa Fahda, neskôr podľa správ pricestoval do susedného Nigeru, kde ho prijal prezident Tandja Mamadou a členovia vlády.
Obyvatelia Nouakchottu hovorili o výstreloch pri prezidentskom úrade, v meste boli uzavreté úrady, obchody, banky a letisko a odchádzalo z neho mnoho ľudí. Armáda podľa správ rozmiestňovala v metropole delostrelectvo a rakety. Svedok na hraniciach so Senegalom uviedol, že pohraničná stráž bráni ľuďom v odchode z krajiny.
"Počuli sme, že došlo k štátnemu prevratu, nevieme však, kto je do neho zapletený. Nevieme, či to je niečo, čo uspelo alebo zlyhalo," povedal britský honorárny konzul v Nouakchotte Sid Ahmed Abeidna pre tlačovú agentúru Reuters.
Štátna tlačová agentúra MAP v Maroku informovala, že vládne sily v Nouakchotte úspešne potlačili pokus o puč, čo zatiaľ nebolo možné potvrdiť, rovnako ako správu televízie al-Arabíja o zatknutí vysokých armádnych a policajných dôstojníkov.
Opozičný exulant v Paríži Badi Weld Ebno pre televíziu al-Džazíra uviedol, že "dôstojníci uskutočnili úspešný puč proti súčasnému režimu". Džazíra predtým informovala, že armáda a prezidentská stráž sa opätovne chopili kontroly budov televízie a rozhlasu.
Mauritánsky rozhlas, hlavný zdroj informácií pre obyvateľov krajiny, vysielanie dopoludnia neobnovil. Štátna satelitná televízia vysielala v rámci trojdňového smútku za kráľom Fahdom výňatky z Koránu.
Mauritánia v súčasnosti zápasí s hladom medzi obyvateľmi. V posledných rokoch tu došlo k viacerým pokusom o zosadenie prezidenta, ktorý si rozhneval mnohých Arabov prozápadnou politikou. Taya sa sám chopil moci pri vojenskom prevrate v roku 1984.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 04:43