StoryEditor

Olmert chce s Mubarakom rokovať o mierových plánoch

05.06.2006, 07:55
Autor:
SITASITA

Izraelský premiér Ehud Olmert v nedeľu odcestoval na svoje prvé oficiálne stretnutie s egyptským prezidentom Husním Mubarakom. Olmert by mal egyptskému lídrovi priblížiť svoje plány o stiahnutí izraelských jednotiek zo Západného brehu v prípade, že zlyhajú blízkovýchodné mierové rokovania. Podľa hovorcu izraelskej vlády Raanana Gissina chce Olmert požiadať Mubaraka, aby pomohol priviesť palestínsku vládu vedenú Hamasom k zrieknutiu sa násilia a uznaní práva Izraela na existenciu. Olmert chce ubezpečiť arabského lídra, ktorý často vystupuje ako vyjednávač medzi izraelskou a palestínskou stranou, že Izrael naďalej podporuje blízkovýchodný mierový plán cestovnú mapu, podľa ktorého by mal vedľa Izraela vzniknúť Palestínsky štát.
Izraelské médiá v nedeľu informovali, že Mubarak bude chcieť presvedčiť Olmerta, aby sa namiesto jednostranného stiahnutia zo Západného brehu pokúsil odchod izraelských jednotiek dohodnúť s palestínskou stranou.
Egypt je prvým arabským štátom, ktorý v roku 1979 podpísal s Izraelom mier.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 01:49