StoryEditor

Zoo zatvorili pre vtáčiu chrípku

20.02.2007, 12:18
Autor:
SITASITA

Pakistanské úrady nariadili uzatvorenie zoologickej záhrady v hlavnom meste Islamabad potom, čo v chove pávov a husí objavili vírus vtáčej chrípky H5N1. Ohnisko choroby v zoologickej záhrade Marghzar je štvrtým potvrdeným prípadom vtáčej chrípky v tomto mesiaci. Hovorca ministerstva pre potraviny, poľnohospodárstvo a chovný dobytok Muhammad Afzal uviedol, že testy potvrdili H5N1 u štyroch pávov a u jednej či dvoch husí.
"Postihnuté vtáky likvidujeme," uviedol Afzal bez poskytnutia ďalších číselných údajov. Dodal tiež, že zatiaľ nemá správy o nových ohniskách choroby z ostatných častí krajiny. "Zatvorili sme zoologickú záhradu na dva alebo tri dni ako preventívne opatrenie a v súčasnosti sme zaneprázdnení očkovaním ostatných vtákov a dezinfikovaním pozemku," uviedol riaditeľ zoo Radžá Džávid a dodal, že za posledné dva dni vírus usmrtil päť husí a päť pávov. Pracovníci zoo "plynom otrávili najmenej 25 postihnutých vtákov a následne ich zakopali do jamy blízko kopcov Margalla," uviedol lekár Salim Ansari z národného poľnohospodárskeho výboru.
Zoologická záhrada taktiež úrady informovala o prípade úmrtia 14 či 15 vrán a vyjadrila obavy, že "mohli rozšíriť vírus" medzi vtáctvom. "Zatiaľ sme vrany netestovali, avšak ide o odolný živočíšny druh a keď tento začne hynúť, vzbudzuje to v nás obavy," dodal Ansari.
V Pakistane zatiaľ nezaznamenali žiadny prípad úmrtia človeka na vtáčiu chrípku. Prvý prípad H5N1 zaznamenali v marci 2006 na dvoch hydinových farmách.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 12:35