StoryEditor

Ahmadínidžád: Holokaust je mýtus, ktorý Európania využili na vytvorenie Izraela

14.12.2005, 11:36
Autor:
TASRTASR

Prezident Iránu Mahmúd Ahmadínidžád dnes vyhlásil, že holokaust je mýtus, ktorý Európania využili na vytvorenie židovského štátu v srdci islamského sveta.
"Proti židom sa najviac previnili Európania a tak by Európa spolu s USA a Kanadou mali obetovať časť svojho územia pre zriadenie židovského štátu. Európania však radšej vytvorili mýtus holokaustu, ktorý postavili nad všetky Božie a ľudské zákony. Prečo by židov namiesto obyvateľov Európy mali obetovaním značnej časti svojho územia odškodniť Palestínčania? Západ už narobil dosť škôd moslimskému svetu a ak jeho civilizácia spočíva len v agresivite a potlačovaní slobody obyvateľov rôznych častí sveta, tak my, vyznávači islamskej viery túto civilizáciu nenávidíme a odsudzujeme," povedal najvyšší predstaviteľ Iránu v prejave pred tisícami ľudí v meste Zahedán na juhovýchode krajiny.
V októbri tohto roku sa Ahmadínidžád verejne vyslovil za vymazanie židovského štátu z mapy sveta. Jeho výrok kritizovali aj predstavitelia domácej opozície, ale najvyšší iránsky vodca ajatolláh Alí Chameneí proti nemu nemal námietky. V pondelok mal prezident Iránu prejav na teheránskej konferencii o islame, na ktorej sa zúčastnil aj exilový šéf radikálneho palestínskeho hnutia Hamas Chálid Míšáal. Ahmadínidžád potom s Míšáalom viedol dlhý rozhovor o izraelsko-palestínskej otázke.
Konfrontačné správanie sa nového prezidenta Iránu je v ostrom kontraste s politikou jeho predchodcu Muhammada Chatámího, ktorý sa zasadzoval za dialóg medzi civilizáciami a podporoval aj normalizáciu vzťahov medzi Teheránom a Washingtonom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 03:11