StoryEditor

Postup voči Chodorkovskému vyvoláva otázky o demokracii

06.02.2007, 06:38
Autor:
SITASITA

Spojené štáty odsúdili v pondelok rozhodnutie ruskej prokuratúry vzniesť nové obvinenia proti väznenému bývalému ropnému magnátovi Michailovi Chodorkovskému, pričom tento postup podľa Washingtonu vyvoláva pochybnosti o demokracii za vlády ruského prezidenta Vladimira Putina. "Pokračujúce prenasledovanie Michaila Chodorkovského a rozobratie Jukosu vyvoláva vážne otázky o vláde zákona v Rusku," uviedol hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Sean McCormack.
Chodorkovskij a jeho bývalý obchodný partner Platon Lebedev mohli tento rok požiadať o podmienečné prepustenie z väzenského tábora na Sibíri, kde si odpykávajú trest za údajnú spreneveru. Ako v tejto súvislosti uviedol McCormack, nové obvinenia "zrejme zabránia ich predčasnému prepusteniu." "Takýto postup v prípade proti Chodorkovskému a Jukosu vyvoláva vážne obavy o nezávislosti súdov, posvätnosti zmlúv a majetkových práv, ako aj málo predvídateľnom daňovom režime v Rusku," uviedol. "Postup ruských úradov v záležitosti Chodorkovskij/Jukos narušil reputáciu Ruska a dôveru v ruské právne a súdne inštitúcie."
McCormack dodal, že Jukos je iba jedným z prípadov, ktoré "vyvolávajú pochybnosti o oddanosti Ruska k záväzkom, ktoré vyznávajú všetky demokratické krajiny so slobodným trhom." Washington prednesie svoje obavy v súvislosti s prípadom vo vhodnom čase a na primeranej úrovni, dodal McCormack.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 04:04