StoryEditor

Zemetrasenie v Mozambiku vyvolalo paniku

23.02.2006, 09:32

Zemetrasenie s magnitúdom 7,5 stupňa Richterovej škály, ktoré vo štvrtok zasiahlo centrálnu oblasť Mozambiku, spôsobilo paniku medzi obyvateľmi miest Maputo a Beira. Podľa tamojšej polície však zatiaľ nie sú známe žiadne škody. Otrasy zaznamenali o 0:19 miestneho času (streda 23:19 SEČ), informoval Úrad pre geologický prieskum Spojených štátov amerických (USGS). Epicentrum sa nachádzalo približne 530 kilometrov severne od hlavného mesta Maputo a 225 kilometrov juhozápadne od Beiry.
"V tejto chvíli nemáme žiadne správy o škodách," uviedol Raoul Magaissa, hovorca polície v Beire. "Sme v teréne a vyslali sme hliadky, ale nenarazili sme na žiadne škody." Podľa Magaissu mnoho obyvateľov v strachu z ďalších otrasov opustilo domovy. "Obyvatelia so svojim majetkom sú vonku, na uliciach," povedal. Ako informoval dopisovateľ tlačovej agentúry AFP, ulice boli plné ľudí aj v meste Maputo. Ani tu však neboli viditeľné známky výraznejšieho poškodenia.
Centrálnu mozambickú provinciu Sofala v decembri zasiahli ničivé povodne, ktoré si vyžiadali najmenej 21 obetí a tisíce ďalších ľudí pripravili o domov. Vláda v januári požiadala medzinárodných darcov o finančnú pomoc vo výške 20 miliónov dolárov. Bývalá portugalská kolónia navyše trpí dlhým suchom, ktoré spôsobilo závislosť takmer milióna obyvateľov na potravinovej podpore.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 12:05