StoryEditor

Lipská energetická burza dostáva krídla

06.06.2006, 00:00

Odborníci z európskej energetickej burzy v Lipsku (European Energy Exchange, EEX) hľadia do budúcnosti s optimizmom. Podľa predsedu jej predstavenstva Hansa-Bernda Menzela kľúč k tomu leží v ponuke nových produktov a v širšom geografickom zameraní. Za veľkú výhodu pritom považuje polohu burzy v samom centre kontinentu. "Lipsko je ako stvorené na medzinárodnú spoluprácu," nešetrí optimizmom.
Za klad považuje i širokú vlastnícku štruktúru -- akcionárov je 56 a pochádzajú z 13 štátov. "U nás je zastúpený energetický sektor z celej Európy," hovorí Menzel. V rozhovore pre denník Handelsblatt uviedol, že od jesene sa na lipskej burze začne aj obchodovanie so zemným plynom. Až doteraz sa činnosť burzy zameriavala na elektrinu, skleníkové plyny (CO2) a uhlie.
Skutočnosť, že lipskej energetickej burze sa inováciou ponúkajú nové šance rozvoja, názorne demonštrovala novinka v jej obchodnej politike, zavedená 2. mája: obchodovanie s uhoľnými termínovými kontraktmi. Vedenie burzy súčasne poskytlo klíringové služby pri uzatváraní kontraktov mimo burzy, t. j. priamo medzi obchodnými partnermi.
Podľa odhadu odborníkov medzinárodný obchod s elektrárenským uhlím v roku 2006 prekročí 500 miliónov ton. Odhadovaný objem swapových uhoľných operácií je ešte vyšší a blíži sa k hranici 750 miliónov ton, resp. k finančnému objemu asi 80 miliárd dolárov. Medzinárodná energetická agentúra predpovedá, že v roku 2030 sa svetová spotreba energie v porovnaní s dnešným stavom zvýši asi o polovicu. Viac ako 60 percent prírastku pripadne na ropu a plyn. Cena týchto surovín je v súčasnosti v popredí pozornosti politikov i ekonómov. Predstavitelia energetických koncernov pritom tvrdia, že enormný rast cien nezapríčiňuje odvetvie samo, ale že ide o súhru okolností, medzi ktorými dominuje globálny hlad po energetických surovinách, kombinovaný s nedostatočnou ponukou. Lipská burza chce preto rozšírením obchodnej činnosti prispieť k vyššej priehľadnosti v tvorbe cien. Tak to aspoň tvrdí už citovaný riaditeľ H.-B. Menzel. Ďalšie výhody podľa neho prinesie pokrok v liberalizácii trhu s plynom, ktorý presadzuje Európska komisia. (hn/gaf)

Zemný plyn je čoraz dôležitejší
Význam plynu sa z celosvetového hľadiska stále zvyšuje. Ak v roku 1973 mal devätnásťpercentný podiel na celkovej spotrebe energie, v súčasnosti je to 25 percent. Na prvom mieste medzi primárnymi zdrojmi je ropa (37 percent), na druhom uhlie (27 percent). Ložiská tejto suroviny sa nachádzajú niekoľko tisíc metrov pod povrchom a väčšinou sú značne vzdialené od miesta spotreby. Plyn zohráva významnú rolu najmä pri získavaní tepla a elektrickej energie, ako aj v priemyselnom procese. Za preukázané vedci považujú zásoby vo výške 176 000 miliárd m3. Potenciálne zásoby sa odhadujú na ďalších 216 000 miliárd

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 17:26