StoryEditor

Prílev petrodolárov na arabské burzy

16.09.2005, 00:00

Novozaložená spoločnosť Aabar Petroleum Investment chcela pôvodne za emisiu akcií na burze získať len 135 miliónov dolárov. Okamžite po zverejnení svojho zámeru ju však doslova zaplavila vlna žiadostí o úpisy -- celkový dopyt bol až osemstokrát vyšší a prekročil neuveriteľných 110 miliárd dolárov! Tento vývoj je pre oblasť Perzského zálivu symptomatický. Vysoké ceny ropy totiž zmenili ekonomiku okolitých krajín. Časy recesie, obchodného deficitu a štátnych dlhov sú definitívne preč, dnešné ekonomické dianie ovplyvňuje takmer bezhraničná likvidita. Doteraz profitovali zo zlatého dažďa predovšetkým burzy v arabských krajinách. Teraz by sa časť príjmov mohla presunúť už aj do Európy.
V tomto roku sa ropné príjmy krajín Perzského zálivu zvýšia o 50 miliárd dolárov a celkovo dosiahnu úroveň 265 miliárd -- tak znie odhad hlavného ekonóma dubajského finančného ústavu Standard Chartered Bank. Objem prostriedkov, ktoré ako investície potečú do zahraničia, sa podľa neho nezmení. To znamená, že veľká väčšina príjmov zostane na domácom trhu.
Preto neprekvapuje, že od roku 2003 sa celková kapitalizácia akciových trhov v oblasti Perzského zálivu zvýšila o 550 miliárd dolárov a v súčasnosti už prekročila hranicu 900 miliárd. Podľa výpočtov kuvajtského burzového domu SHUAA Capital ománsky burzový index vzrástol v medziročnom porovnaní o 51 percent; rovnako tak aj index kuvajtský, kým index saudskoarabský vzrástol dokonca až o 76 percent. Absolútnou jednotkou je Dubaj, kde sa za prvých osem mesiacov tohto roka burzový index zvýšil o 140 percent.
V celej oblasti pracuje dvanásť búrz, pravda, ich regulácia je nedostatočná a zahraniční záujemcovia o obchodovanie majú na ne len obmedzený prístup. Novú šancu ponúkne preto čo nevidieť Dubaj, kde ešte v tomto mesiaci začne fungovať nová burza podľa západných štandardov. Na nej už zahraniční akcionári budú rovnocennými partnermi. Kus koláča pravdepodobne dostanú aj etablované západné finančné trhy. "Možno predpokladať, že najmä krajiny eurozóny sa stanú cieľovým miestom umiestňovania voľných finančných zdrojov; investície už nepotečú len do dolárovej oblasti," tvrdí Eberhardt Unger z nezávislého ústavu Fairesearch. Podobne ako Rusko sa bude správať aj Saudská Arábia, ktorá už dala najavo, že mieni diverzifikovať vlastné vklady. Z toho môže profitovať aj euro. Podľa Ungera kurz eura k doláru môže ešte do konca roka vzrásť na 1,30 a do konca roku 2006 až na 1,40 USD/EUR. Na rozdiel od neho sa Achim Stranz (AXA Investment Managers) predpovede zdržiava, ale je presvedčený, že časť petrodolárov napokon pohltí európsky trh s bondmi. (hn/gaf)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
14. máj 2024 02:43