StoryEditor

Koniec vojny nám môže zlacniť benzín

15.08.2006, 00:00

Svet si v pondelok ráno vydýchol, konflikt medzi Izraelom a libanonským hnutím Hizballáh sa skončil. Ťažko síce hovoriť, či definitívne a koľko bude prímerie trvať, v každom prípade medzi oboma stranami je pokoj. Po tejto správe sa uľavilo aj finančným trhom, ktoré vojna na Blízkom východe negatívne ovplyvňovala. Situácia najviac sťažovala život komoditným trhom, predovšetkým obchodovaniu s ropou. Hoci Izrael ani Libanon nie sú dôležitými producentmi tejto strategickej suroviny, investori sa obávali, že sa do konfliktu zapoja aj krajiny, ktoré svet zásobujú ropou. V regióne sa ťaží asi tretina svetovej ropy. Tieto obavy sa premietali do cien čierneho zlata a spolu s ďalšími negatívnymi faktormi ich dvíhali nahor.

Ceny ropy výrazne klesli
Ceny ropy na ukončenie bojov reagovali výrazným poklesom. Americká ľahká ropa klesla k 73 dolárom za barel (159 litrov), pritom ešte minulý týždeň sa pohybovala nad hranicou 77 dolárov. Podobný prepad zaznamenala aj severomorská ropa Brent na londýnskej burze, ktorá v pondelok klesla pod 74 dolárov za barel. "Ceny ropy klesajú naozaj nezvyčajne prudko, od minulého pondelka padli o 5 percent. Dlhodobejší trend sa však zatiaľ nerysuje," zmierňuje prílišný optimizmus analytik Fimex Capital Marcel Vlna.

Nádej pre motoristov
Ukončenie konfliktu by mohli pocítiť aj Slováci. Ak by súčasný vývoj na trhoch s ropou pokračoval aj naďalej, motoristi by sa mohli v najbližších dňoch dočkať lacnejších pohonných látok. "Cena amerického benzínu za posledný týždeň klesla o 12 percent, klesá aj cena v Rotterdame, od ktorej sa odvíjajú ceny Slovnaftu. Navyše koruna sa v poslednom období zhodnocovala. Slovnaft má preto možnosť znížiť ceny. Benzín by mohol zlacnieť o 50 halierov až jednu korunu na liter, pri nafte by pokles cien príjemne prekvapil," tvrdí Vlna. "Na svetových trhoch v prípade ropy a predovšetkým benzínu badať istý pokles. Ak sa ukáže, že ide o trend a nie len jednorazový výkyv,, tak Slovnaft to bude zohľadňovať vo svojich cenách," povedala hovorkyňa Slovnaftu Kristína Félová.

Pomohlo aj riešenie na Aljaške
Hoci upokojenie situácie na Blízkom východe zohralo pri cenách ropy asi najväčšiu rolu, nesmieme zabudnúť ani na ďalšie dôležité faktory. Dobrá správa prišla spoza Atlantiku, kde sa čiastočne podarilo vyriešiť situáciu s dodávkami ropy z Aljašky. Ešte pred pár dňami hrozilo, že americký trh sa bude musieť zaobísť bez ôsmich percent domácej produkcie, ktorá pochádza z najväčšieho ťažobného poľa v Spojených štátoch v Prudhoe Bay. Zásobovanie ohrozovala odstávka ropovodu z tejto oblasti pre koróziu a plánovanú rozsiahlu opravu. Našťastie spoločnosť British Petroleum, ktorá v tejto oblasti ťaží, zachová polovicu produkcie. Trhy s ropou pozitívne ovplyvnili aj minulotýždňové udalosti v Londýne. Odhalenie teroristických útokov vyvolalo obavy, že ľudia budú menej lietať, a tým klesne spotreba ropy.

Rizík ostáva dosť
Aj keď sa časť problémov negatívne pôsobiacich na ceny ropy zatiaľ podarila vyriešiť, stále ešte ostáva dosť časovaných bômb, ktoré môžu kedykoľvek vybuchnúť. Zrejme najväčším rizikom ostáva otázka iránskeho jadrového programu. Teherán má do konca mesiaca čas na to, aby zastavil obohacovanie uránu a ďalšie citlivé práce pri výrobe jadrového paliva, inak mu hrozia medzinárodné sankcie. Dodávky ropy na svetové trhy ohrozuje aj násilie v Nigérii, ôsmom najväčšom vývozcovi ropy na svete.
"Netreba zabúdať, že teraz sa začína tá pravá hurikánová sezóna, august a september sú z tohto hľadiska najnebezpečnejšie mesiace, motoristická sezóna sa končí až 4. septembra, zásoby benzínu v USA klesajú," upozorňuje Vlna. Cenu ropy tak podobne ako na začiatku leta odhaduje na 71 -- 80 dolárov za barel.

Prímerie je krehké
Analytici tiež nezabúdajú na Blízky východ. Trh aj napriek zastaveniu bojov zostáva napätý a obáva sa o trvalosť prímeria medzi Izraelom a Hizballáhom. "Neviem, či je na mieste už hovoriť o konci vojny. Stačí sa pozrieť do Iraku, kde George W. Bush hovoril o ukončení vojny už pred rokmi. Konflikt môže kedykoľvek znovu eskalovať. Určitá riziková prémia -- zvýšená cena -- z trhu opadla, a to sme videli už minulý týždeň, keď ceny klesli približne o tri doláre. Je pravdepodobné, že ropa pozastavila rast, než sa objavia nové negatívne informácie odinakiaľ," upozorňuje Štěpán Pírko, analytik spoločnosti Colosseum.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 12:21