StoryEditor

Malí podnikatelia potrebujú predovšetkým stabilitu

15.01.2006, 23:00

Slovenské podniky nepotrebujú nič tak naliehavo ako stabilitu. Zhodujú sa na tom generálna sekretárka Slovenského živnostenského zväzu Viola Kromerová a predseda Slovenskej živnostenskej komory Vojtech Gottschall. "Nie je možné, aby sa im legislatívne i ekonomické podmienky menili niekoľkokrát za rok. Veď takto sa nedá plánovať, produkovať, hodnotiť," hovorí Kromerová.
Veľkým bremenom je tiež náročná administratíva a nadmerná byrokracia. "Rozvoju firiem bránia neustále nové predpisy, tlačivá a pod hrozbou sankcií návštevy kontrolórov. Štát sa čoraz viac stáva hrozbou pre podnikateľov, čoraz viac ich šikanuje," pokračuje generálna sekretárka zväzu. Najmä menšie firmy často nemajú nástroje na zvládnutie všetkých povinností. Najlepšou podporou pre malých podnikateľov je preto -- dopĺňa Kromerová -- zjednodušovanie podmienok na ich fungovanie.

Pomohli by mikroúvery
Dostupnosť finančných prostriedkov sa podľa Gottschalla za posledné roky na Slovensku aj pre menších podnikateľov výrazne zlepšila. Komerčné banky si uvedomujú, že s malou firmou treba pracovať inak ako s veľkými spoločnosťami. Napriek tomu majú podľa neho veľké opodstatnenie aj podporné finančné schémy. Suma zhruba 500 miliónov korún, ktorá sa točí v rámci mikropôžičkového programu Národnej agentúry pre rozvoj malého a stredného podnikania je, vzhľadom na počet podnikateľov a potreby trhu veľmi nízka.
Špeciálne malým, a najmä začínajúcim podnikateľom chýbajú finančné prostriedky. Začínajúcim na štart podnikania, existujúcim zase na reprodukciu firmy, inovácie používaných technológií, ale aj na preklenutie dočasného finančného nedostatku. Prevažná väčšina malých a stredných podnikov -- ako pokračuje Gottschall -- pracuje na hranici rentability, bez možnosti investovania do základnej reprodukcie, často i ľudských zdrojov, a už vôbec nie do inovácií. "Nákladovosť firiem výrazne zasahuje zvýšenie cien vstupov, hlavne energií, pohonných látok, ale i vyššie zaťaženie miestnymi daňami a poplatkami. Rastúce náklady však nemožno automaticky prenášať do cien výrobkov a služieb," pripomína predseda komory. Veľmi žiadané by podľa neho mohli byť mikroúvery od 50-tisíc do 200-tisíc korún.

Chýbajú priority rozvoja
Podľa Gottschalla aj Kromerovej by sa mal na úrovni štátu vypracovať program priorít, ktorý by určil, čo je vzhľadom na slovenský potenciál i tradície do budúcnosti dôležité rozvíjať a podporovať. Potrebné je to nielen pri veľkých, ale aj malých a stredných firmách, výrobných remeslách i remeselných službách. Alarmujúcou by podľa Kromerovej pre predstaviteľov štátu mala byť okrem iného aj skutočnosť, že sa slovenské dediny vyľudňujú.
Gottschall označuje za prioritné oblasti napríklad stavebné remeslá. Ich potenciál sa vie uplatniť napríklad pri obnove a rekonštrukcií bytového fondu.

Dôležitá podpora poradenstva
Podľa Kromerovej sa v porovnaní s veľkými spoločnosťami nedoceňuje obrovský potenciál malých a stredných podnikateľov na vytváranie nových pracovných miest. Veľmi vysoké je stále odvodové zaťaženie firiem.
Podľa Gottschalla si reformu vyžaduje celý systém vzdelávania. Na Slovensku totiž začína byť vo viacerých profesiách veľmi citeľný nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily.
Kromerová tiež radí vytvárať také podmienky, aby sa individuálni podnikatelia vedeli ľahšie spájať do väčších celkov rôznych partií, združení, a i tak sa vhodne profesijne dopĺňať. To by im mohlo pomôcť presadiť sa na trhu i ekonomicky prežiť.
Podľa obidvoch predstaviteľov je podpora poradenstva a vzdelávanie prostredníctvom siete regionálnych poradenských a informačných centier (RPIC) a podnikateľských inovačných centier (BIC) veľmi účinný nástroj podpory malého a stredného podnikania. Na trhu má nezastupiteľné miesto.
Ako prospešnú aktivitu hodnotí Gottschall aj budovanie podnikateľských a technologických inkubátorov.

Etika podnikania sa zlepšuje
Aj v minulom roku podľa Gottschala bolo na Slovensku badať zlepšovanie kultúry a etiky podnikania. Je to pravdepodobne aj následok vstupu do Európskej únie. Za veľký problém však považuje umelé, špekulatívne odďaľovanie platieb za tovar či služby. V tomto roku očakáva, že by sa na ekonomike viacerých regiónov mohli začať pozitívne prejavovať prínosy veľkých zahraničných investícií.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 08:25