StoryEditor

O súťaži Podnikateľ roka

04.12.2005, 23:00

Súťaž Podnikateľ roka (Entrepreneur Of The Year) založila spoločnosť Ernst & Young v Spojených štátoch amerických v roku 1986. Odvtedy sa rozšírila do viacerých kútov sveta. V tomto roku sa uskutočňuje v 35 krajinách. "Cieľom súťaže je oceniť mnohoročné úsilie výnimočných mužov a žien a zároveň upozorňovať verejnosť na vynikajúce osobné príklady z oblasti podnikania," uviedla pre HN PR manažérka spoločnosti Ernst & Young pre Slovensko Slávka Vancáková.
Súťaž je určená podnikateľom aktívne pôsobiacim vo vedení firmy. Víťazov vyberá nezávislá porota zložená zo zástupcov podnikateľskej a akademickej sféry. Riadi sa medzinárodnými pravidlami. Medzi hlavné hodnotiace kritériá patria finančné výsledky, strategická orientácia a globálny dosah podniku. Posudzuje sa aj podnikateľský duch nominovaného, jeho čestnosť a poctivosť, prístup k inováciám a aj jeho nepodnikateľské aktivity napríklad podpora regiónu, v ktorom pôsobí, či charitatívne aktivity.
Základnou podmienkou nominácie do francúzskeho kola súťaže je, aby bola spoločnosť podnikateľa zaradená v regionálnom rebríčku Top 100, ktorý pravidelne zostavuje magazín L'Entreprise. Ako uviedla Vancáková, tohtoročný víťaz, Jacques Dirickx, vedel podľa porotcov vždy identifikovať správny čas na zmenu stratégie a inovácie produktov tak, aby jeho spoločnosť mohla ďalej rásť. Schopnosť udávať smer a byť vždy v strehu sú vlastnosti, ktoré prispeli k jeho víťazstvu v súťaži.
Víťaz národného kola súťaže Podnikateľ roka 2005 postupuje do celosvetového finále, ktoré sa uskutoční v júni 2006 v Monte Carle.
"Na medzinárodnom finále sa z regiónu strednej a východnej Európy už pravidelne zúčastňujú aj podnikatelia z Česka, Maďarska, Poľska a Ruska. V blízkej budúcnosti plánujeme súťaž vyhlásiť aj na Slovensku," doplnil riaditeľ pre marketing a obchod pre región strednej Európy spoločnosti Ernst & Young Richard Singer.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 08:06