StoryEditor

Sťahoval firmu na Slovensko. Vo Francúzsku zažil drámu

07.02.2008, 23:00
Autor:
redred

Sťahovanie zo západnej Európy na Slovensko sa pre manažéra Mika Bacona stalo doslova dobrodružstvom. Nesťahoval sa totiž on, ale fabrika BRS, ktorú riadil na východe Francúzska. Zhruba štyridsiati pracovníci závodu na výrobu automobilových komponentov zavreli svojho anglického šéfa na vyše dva dni do fabriky za to, že bez oznámenia začal sťahovať výrobu na Slovensko, kde má ďalšiu výrobnú základňu.
Šéfovi spoločnosti BRS, ktorá sídli pri francúzskom meste Besancon, zabránili jeho podriadení opustiť závod ešte v sobotu ráno po tom, ako začali slovenské kamióny nakladať vybavenie fabriky. Zamestnanci pustili Bacona v pondelok a odprevadili ho na miestny súd, kde musel podať žiadosť o vstup spoločnosti do likvidácie. Informácie o malej dráme prenikli na verejnosť včera.
Bacon svoje rozhodnutie presťahovať fabriku bez oznámenia zamestnancom odôvodňoval tým, že firma sa dostala do veľmi zložitej finančnej situácie a musel rýchlo konať. Dôvodom bola podľa neho aj skutočnosť, že francúzski zamestnanci ho stoja 25 eur na hodinu v porovnaní s 5 eurami vyplácanými pracovníkom na Slovensku.
Bacon pritom francúzsky závod BRS prebral len pred rokom prostredníctvom spoločnosti Utilux, zastúpenej aj v Dolnom Kubíne na Slovensku. Rozhodnutie presťahovať výrobu k nám odôvodnil lacnejšou pracovnou silou. "To je dôvod, prečo sa to robí. Všetko je tam výhodnejšie," povedal Bacon pre denník Le Parisien.
Vo Francúzsku už Bacon podľa vlastných slov nebol schopný zamestnancov vyplácať. "Spoločnosti sa minuli peniaze. Objednávky sa prepadli a v podnikaní sa tam už nedalo pokračovať," dodal na margo sťahovania výroby pre The Times Bacon.
Spoločnosť Utilux Ltd bola založená vo Veľkej Británii v roku 1972 a je samostatnou európskou výrobnou pobočkou skupiny Baryon PTY, súkromnej medzinárodnej spoločnosti s výrobnými a obchodnými zastúpeniami po celom svete. Svoju slovenskú pobočku firma založila v roku 2000 so sídlom v Dolnom Kubíne. Zaoberá sa výrobou rôznych konektorov a káblov pre automobilový priemysel.
Slovensko je pre zahraničné firmy zaujímavé najmä nízkymi platmi, rozvíjajúcou sa dopravnou sieťou a štedrými investičnými stimulmi. Kým doma by svojim zamestnancom musel manažment fabriky platiť západoeurópske platy, dane a odvody, u nás vyjde jeden zamestnanec zhruba šesťkrát lacnejšie. To sa už prestáva páčiť slovenským odborom, ktoré žiadajú zvýšenie platov o toľko, ako rástla produktivita.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 22:14