StoryEditor

Česko je pre zahraničných investorov stále lákavé

18.10.2006, 15:34
Autor:
TASRTASR
Česká republika je pre zahraničných investorov naďalej atraktívnou lokalitou. Ako jediná z nových členských štátov Európskej únie prenikla medzi 20 najväčších svetových príjemcov priamych zahraničných investícií.

Česká republika je pre zahraničných investorov naďalej atraktívnou lokalitou. Ako jediná z nových členských štátov Európskej únie prenikla medzi 20 najväčších svetových príjemcov priamych zahraničných investícií. Podľa medzinárodnej investičnej správy Konferencie OSN pre obchod a rozvoj dokázala v minulom roku prilákať investície v hodnote 11 miliárd USD, čo je v prepočte 323,5 miliardy SKK.
"V Česku prúdia veľké finančné prostriedky predovšetkým do automobilového priemyslu, sektora služieb a technológií," dodáva riaditeľka Next Finance Markéta Šichtařová.
Väčšina svetových automobiliek si pre svoje nové investičné plány a projekty vyberá hlavne Česko, Maďarsko alebo Slovensko. Príkladom môže byť kórejská automobilka Hyundai, ktorá vybuduje továreň v Nošoviciach, alebo francúzska PSA Peugeot Citroën, ktorá svoj nový závod slávnostne otvorí tento štvrtok v Trnave.
Všetkých 10 nových členov Európskej únie prilákalo spolu 34 miliárd USD, čo je oproti roku 2004 nárast o 19 %. Oficiálne sú už zaradené medzi rozvinuté krajiny.
"V súvislosti s nedávno zverejnenými výsledkami Eurostatu o príleve zahraničných investícií sa dá konštatovať, že Česká republika zažíva v ostatných rokoch rekordné obdobie," hovorí riaditeľ CzechInvestu Tomáš Hruda. Podľa neho už Česko nie je lacnou krajinou a musí svoju stratégiu smerovať inam. "Je nutné sa sústrediť na zlepšovanie toho, v čom môžeme konkurovať. Teda vzdelaná a kvalifikovaná pracovná sila na celej škále od spracovateľského priemyslu až po výskum a vývoj," dodáva Hruda.
Na český investičný trh sa snaží preniknúť aj indický kapitál. Okrem oceliarskeho gigantu Mittal Steel či producenta čajov Tata Tea je najnovšou indickou investíciou kúpa Avie Letňany spoločnosťou Ashok Leyland. "Tento rok indické spoločnosti minuli za ovládnutie zahraničných firiem okolo 7 miliárd USD," spresňuje riaditeľ Divízie investícií a aplikovaného výskumu CzechInvest René Samek.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 16:52