StoryEditor

Lukašenko uvalil clo na ropu

04.01.2007, 23:00
Bielorusko vedie so susedným Ruskom obchodnú vojnu, ktorá sa môže dotknúť aj európskych odberateľov ropy vrátane Slovenska. Bieloruský prezident Alexander Lukašenko uvalil clá na ropu prepravovanú jeho územím.

Bielorusko vedie so susedným Ruskom obchodnú vojnu, ktorá sa môže dotknúť aj európskych odberateľov ropy vrátane Slovenska. Bieloruský prezident Alexander Lukašenko uvalil clá na ropu prepravovanú jeho územím. Minsk oznámil, že si od stredy pýta za každú tonu prepravenej suroviny 45 dolárov. Tento krok prichádza po viacerých sankciáchm ktoré na Bielorusko uvalil Kremeľ.
Dosah pre Slovensko: 6,2 miliardy
Rafinéria Slovnaft potvrdila, že ruská ropa, ktorá k nám priteká ropovodom Družba, absolvuje časť cesty aj cez Bielorusko. Slovenská rafinéria tento rok odoberie zhruba päť a pol milióna ton tejto suroviny. Poplatky, ktoré by malo z tohto dovozu inkasovať Bielorusko, by sa vyšplhali na 250 miliónov dolárov ročne. Pri súčasnom kurze je to asi 6,2 miliardy korún.
Slovnaft sa včera nevedel vyjadriť, ako by sa nové clá mohli odraziť v cenách benzínov a nafty na Slovensku. "Zmluvy, ktoré máme uzatvorené s ruskými dodávateľmi, hovoria, že clá aj iné poplatky znášajú oni. Záleží na nich, či sa nepokúsia tieto zmluvy otvoriť a zohľadniť v nich nové poplatky," tvrdí hovorkyňa rafinérie Kristína Félová. Do včera večera Slovnaftu jeho dodávatelia zvýšenie ceny neavizovali. V Rusku sa však v týchto dňoch nepracuje, novoročné sviatky sa tam končia až 9. januára.
Kremeľ clá neuznáva
Zdá sa, že ruská strana nie je vôbec naklonená platiť Bielorusom. "Nemôžu uvaliť žiadne vývozné či iné clo, pretože ropa prechádzajúca ropovodom Družba je ruská," citovala agentúra Reuters viceprezidenta ruského monopolného prepravcu ropy Transnefť Sergeja Grigorieva. Rusko Lukašenka označovaného za posledného európskeho diktátora, rovnako ako západ Európy, neuznáva.

Obchodná vojna Ruska a Bieloruska
Kroky Moskvy:

- zvýšenie cien plynu
- zavedenie ciel na vývoz ropy
-zastavenie dovozu cukru

Odveta Minsku
- zavedenie ciel na ropu tečúcu cez krajinu na západ

01 - Modified: 2003-04-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Michael Jordan
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. jún 2024 17:18