StoryEditor

EK upozoenuje na mäkké kritériá obstarávaní

01.12.2006, 12:55
Autor:
TASRTASR
Odbor vnútorného trhu a služieb EK tento týždeň upozornil SR na nevhodnosť kritérií na vyhodnotenie ponúk verejných súťaží a na odhalenie kartelovej dohody 6 stavebných firiem.

Odbor vnútorného trhu a služieb Európskej komisie (EK) tento týždeň upozornil Slovenskú republiku na nevhodnosť kritérií na vyhodnotenie ponúk verejných súťaží a na odhalenie kartelovej dohody 6 stavebných firiem uchádzajúcich sa o zákazku pri výstavbe podtatranskej diaľnice D1 Mengusovce - Jánovce. Oba prípady sú o to závažnejšie, že sa môžu stať pre Slovensko rizikom pre čerpanie eurofondov vyčlenených na dopravnú infraštruktúru. Dnes to uviedol predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Béla Angyal, ktorý sa spolu so zástupcami rezortu dopravy a Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) zúčastnil na rokovaní s pracovníkmi EK.
"EK upozornila SR, že pri verejnej súťaži na stavbu diaľnice D3 Hričovské Podhradie - Žilina obstarávateľ použil výberové kritérium z predchádzajúcej skúsenosti, čiže referencie firmy, ako kritérium na vyhodnotenie ponúk," potvrdil predseda. EK ďalej pripomenula, že kritérium referencie sa môže v 1. kole verejnej súťaže používať iba na hodnotenie uchádzača, či je schopný splniť podmienky účasti na verejnom obstarávaní, teda predmet zákazky. Tieto kritériá pre uchádzača sa netýkajú druhého kola súťaže, kedy musí splniť kritériá na vyhodnotenie ponúk. Uvedené kritériá sú obsiahnuté v súčasnom metodickom usmernení ÚVO a "nemožno si ich zamieňať". V tomto prípade konanie na pôde EK je o to závažnejšie, že bolo posunuté do druhej administratívnej fázy, teda SR musí do 18. decembra predložiť orgánom EK sériu opatrení smerujúcich k tomu, aby sa podobný prípad nezopakoval. Ak ich EK nebude považovať za dostatočné, predloží celú vec na Európsky súdny dvor (ESD) a "hrozí zastavenie financovania výstavby diaľnic na Slovensku", avizoval Angyal.
Ku kartelovej dohode o cenovej ponuke stavebných firiem, ktorú 6. novembra na druhom stupni potvrdila Rada Protimonopolného úradu (PMÚ) SR, ÚVO po prvý raz v histórii prijal stanovisko, že "dotknuté stavebné firmy (Skanska, Doprastav, Inžinierske stavby, Strabag, Betamont, Mota Engil z Portugalska) sa počas 5 rokov nesmú zúčastňovať na verejnom obstarávaní." PMÚ im udelil pokuty za porušenie zákona v celkovej sume 1,4 miliardy Sk. Všetky firmy sa obrátili na súd, aby preskúmal zákonnosť rozhodnutia vydaného v správnom konaní a postup správneho orgánu, teda PMÚ. Angyal dodal, že úradu (ÚVO) neprináleží posudzovať rozhodnutia PMÚ.
ÚVO v stanovisku k firmám uviedol, že podľa zákona o verejnom obstarávaní je jedným z predpokladov účasti vo verejnej súťaži fakt, že uchádzač sa nedopustil závažného porušenia odborných povinností v predchádzajúcich 5 rokoch. Splnenie tejto podmienky a dôkazné bremeno preukázania naplnenia skutku nesie obstarávateľ, teda rozhodnutie PMÚ o kartelovej dohode stavebných firiem uznal ÚVO za dôkaz.
Predseda menoval opatrenia, ktoré majú zlepšiť proces verejného obstarávania. ÚVO vydá sprísnené metodické usmernenie, ktoré upozorní, že "keď úrad zistí vo verejných súťažiach kritériá o referenciách v štádiu hodnotenia ponúk, takéto súťaže nariadi zrušiť." Ďalej, ÚVO už pri prijatí oznámenia o súťaži bude kontrolovať, či sa v kritériách nevyskytujú referencie. Ak sa to potvrdí, úrad obstarávateľov upozorní, a ak neurobia nápravu, pristúpi ku kontrole. ÚVO uskutoční asi začiatkom roka 2007 seminár pre obstarávateľov aj školiteľov a upozorní ich na nielen nové opatrenia. Ak sa v revíznych postupoch vyskytne súťaž s neoprávnenými kritériami, ÚVO ju nariadi zrušiť. Zabezpečí aj preklad relevantných predpisov ESD. "O týchto krokoch bude ÚVO informovať EK. Očakávame, že budú dostatočné a nebude sa v tejto veci pokračovať v konaní proti Slovensku."
Na margo dohody stavebných firiem o cenovej ponuke pri súťaži na zhotoviteľa časti stavby D1, Európska komisia podľa slov Angyala upozornila SR, že "vo verejnej súťaži obstarávateľ (NDS) nevylúčil uchádzačov a udelil zákazku uchádzačovi, ktorý nesplnil podmienky účasti, a vyhral účastník označený PMÚ, že porušil zákon o hospodárskej súťaži a vytvoril cenový kartel." Pripomenul, že ÚVO vydal metodické usmernenie, o ktoré žiadala NDS, ktorá vypísala súťaž na dodávateľa D1. V usmernení ÚVO v zhode s rozhodnutím PMÚ nielen stopol šiestim stavebným firmám na 5 rokov účasť na verejnom obstarávaní, ale "začneme správne konanie o ich vylúčení zo zoznamu obstarávateľov. Tieto opatrenia budú v správe, ktorú SR preloží do 18. decembra Európskej komisii a "verím, že nedôjde ku konaniam proti SR," predpokladá vývoj šéf ÚVO.
Na otázku, či sa 5-ročný zákaz vzťahuje aj na dcérske spoločnosti 6 dotknutých firiem, Angyal odpovedal: "To bude veľmi ťažko právne obhájiť."

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 15:57