StoryEditor

Logan požiera sesterskú Thaliu

28.03.2006, 00:00

Značka Dacia si znova nachádza miesto na slovenských cestách. Vlani ich v policajných registroch pribudlo 1 140. Rumunská automobilka sa tak vďaka ultralacnému modelu Logan po šestnástich rokoch absencie na trhu dostala do prvej pätnástky najobľúbenejších značiek.
Dacia patrí pod francúzsky koncern Renault, ktorý sa snaží u nás predávať aj iný lacný model auta. Jeho Thalia je cenovo porovnateľná s Loganom a tieto modely dvoch spriaznených automobiliek si na trhu priamo konkurujú. Zdá sa, že Renault na svoju dcéru doplatil. Počet prihlásených Renaultov vlani klesol zhruba o toľko, koľko sa predalo Dacií.
Lacným Loganom sa nedarí len na Slovensku. Veľmi populárne sú aj v Nemecku, kde jedno auto stojí tri priemerné mesačné platy. Vlani v lete, keď sa Logany začali predávať vo Francúzsku, domovskej krajine Renaultu, Francúzi za prvý deň vykúpili celú prvú päťtisícovú zásielku z Rumunska. Koncern Renault sa doma lacnej konkurencie zľakol a takmer ihneď oznámil, že Dacie vo Francúzsku predávať už nebude.
U nás Dacia objemom predaja vlani predstihla zaužívané značky Honda, Nissan či Mazda. Logany stoja v základnej výbave zhruba 260-tisíc korún, asi rovnakú sumu zaplatia Slováci aj za Thaliu. Obidva modely jazdia s motorom od Renaultu, no doplnky sú lacnejšie v Dacii.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
15. máj 2024 17:25