StoryEditor

Poplatky za roaming odrádzajú Európanov od ich využívania

07.11.2006, 13:38
Autor:
TASRTASR
Vysoké poplatky za roaming odrádzajú Európanov od používania mobilných telefónov v cudzine. Až 2/3 obyvateľov EÚ si želajú, aby Brusel proti nim zasihol.

Vysoké poplatky za roaming odrádzajú Európanov od používania mobilných telefónov v cudzine. Vyplýva to z prieskumu Eurobarometer, ktorého výsledky dnes zverejnila Európska komisia.
Podľa prieskumu takmer 8 z 10 Európanov (81 % Slovákov) vlastní mobilný telefón. Zväčša ide o súkromný mobil - služobný telefón vlastní len 8 % občanov EÚ. Väčšina z majiteľov mobilov však tvrdí, že ich používa počas ciest v zahraničí vo výrazne menšej miere, pričom pre 81 % z nich sú hlavným odrádzajúcim faktorom vysoké poplatky za roaming. Z celoeurópskeho hľadiska priznáva 63 % respondentov, že v zahraničí používajú svoj mobil menej než doma. Uviedlo to aj 79 % Slovákov, čo je spolu s Čechmi a Slovincami najviac v EÚ.
Celkovo 15 % európskych používateľov mobilných telefónov (24 % Slovákov) si svoj mobil vôbec neberie do zahraničia alebo ho vypína, ďalších 21 % (44 % Slovákov) používa v zahraničí len krátke textové správy (SMS).
Takmer 3/5 respondentov priznávajú, že by svoje telefóny využívali v zahraničí častejšie, keby poplatky boli nižšie. Rovnako by v tomto prípade častejšie telefonovali v zahraničí aj 2/3 Slovákov.
Asi 43 % užívateľov mobilných telefónov uviedlo, že nemá presné informácie o poplatkoch za volanie alebo prijímanie hovorov v zahraničí. Najmenej informovaní sú užívatelia mobilných telefónov v Španielsku, na Cypre, v Portugalsku a Grécku. Za dobre informovaných sa považuje 29 % Európanov, pričom to tvrdia najmä Rakúšania, Slováci a Česi.
Dovedna 2/3 obyvateľov EÚ si želajú, aby Brusel zasiahol proti vysokým poplatkom za roamingové hovory. Takmer rovnaký podiel občanov únie (68 %) podporuje aj intervenciu zo strany Bruselu v prípade poplatkov za roamingové SMS. Zásah Bruselu proti vysokým cenám za roaming má podporu aj u 80 % Slovákov.
V priemere sa ceny za roamingový hovor pohybujú medzi 4 až 6 EUR za 4-minútový hovor, čo je štvornásobne viac než za národný hovor. V niektorých prípadoch ceny za roaming pri takomto hovore môžu presiahnuť 12 EUR. Britský užívateľ mobilu telefonujúci počas pobytu v Španielsku zaplatí za štvorminútový hovor 5,92 EUR a za prijatie rovnako dlhého hovoru 4,48 EUR. Francúza v Taliansku stojí tento hovor 4,72 EUR, zatiaľ čo nemecký zákazník, ktorý využíva roaming vo Veľkej Británii, zaplatí 6,36 EUR. Niektorí zákazníci sú vystavení ešte extrémnejším cenám - Cyperčan volajúci z Belgicka domov zaplatí 12 EUR a Ír využívajúci roaming na Malte dokonca 13,16 EUR.
EK považuje tieto ceny za neprimerané. V júli preto predložila návrhy, ktoré majú viesť k zníženiu neodôvodnene vysokých poplatkov za roaming. Brusel chce dosiahnuť zníženie nákladov na používanie mobilného telefónu v zahraničí o maximálne 70 %. Mobilní operátori pritom budú mať 6 mesiacov na to, aby zaviedli horné sadzby pre poplatky za roamingové hovory. Prijímané hovory v zahraničí by mali byť aj naďalej spoplatňované, avšak ceny budú regulované. Ak by návrh komisie vstúpil teraz do platnosti, maximálna cena za hovor zo zahraničia domov alebo do tretej krajiny by bola 49 centov za minútu, maloobchodná cena za miestny hovor počas pobytu v zahraničí by bola maximálne 33 centov za minútu a prijatie hovoru na mobil v zahraničí by nepresiahlo 16,5 centu za minútu.
Podľa EK síce niektorí mobilní operátori vzhľadom na hrozbu regulácie začali ponúkať roamingové balíčky pre vybrané skupiny zákazníkov, no veľká väčšina spotrebiteľov nepocítila nijakú zmenu.
Návrhy, proti ktorým sa stavajú viacerí mobilní operátori i niektoré členské štáty, však musí najprv schváliť Rada EÚ i Európsky parlament. EK verí, že by nové pravidlá mohli vstúpiť do platnosti v polovici budúceho roku.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 03:53