StoryEditor

Volkswageny budú vzájomne komunikovať. Zvýšia tak bezpečnosť na cestách

04.07.2017, 12:00
Autor:
TopSpeedTopSpeed
Už roky čítame správy o tom, ako v budúcnosti budú medzi sebou autá komunikovať . Má to zvýšiť bezpečnosť na cestách, autá budú upozorňovať iných účastníkov cestnej premávky na seba, aj na možné nebezpečie.

Zdá sa, že jednou z prvých automobiliek, u ktorej bude reálna komunikácia, bude VW. Už o dva roky má prísť doba, keď budú nové Volkswageny vzájomne komunikovať.

V roku 2019 chcú uviesť na trh prvé vozidlá s technológiou pWLAN. Tá by mala umožniť komunikáciu medzi vozidlami. Predstavte si situáciu, kde v neprehľadnej zákrute takmer dostanete šmyk na rozliatom oleji.

Vodič vozidla, ktoré ide o pár sto metrov za vami o tom vôbec netuší a vojde do zákruty len o niečo rýchlejšie ako vy. Po prejdení olejom už nie je šanca zostať vo svojom pruhu a vozidlo po opustení svojho pruhu „preletí“ rovno pod kolesá oproti idúceho nákladného auta.

Predne takýmto a im podobným prípadom má zabrániť novinka pWLAN. Automobil, ktorý zaregistruje na vozovke nebezpečenstvo, odošle v krátkom čase správu do okolia cez systém pWLAN. Vozidlá, ktoré budú vybavené prijímačom, informáciu zachytia a upozornia na to vodiča.

TopSpeed

​Táto technológia je tiež jednou z potrebných, ktoré sú nevyhnutné pre autonómne jazdenie. Systém pWLAN začne VW do vozidiel dodávať v roku 2019 ako súčasť sériovej výbavy. Technológiu pWLAN by mohli používať všetci výrobcovia, čím by bola zabezpečená komunikácia naprieč celou premávkou.

Výmena informácií bude prebiehať aj medzi vozidlom a dopravnou infraštruktúrou. Systém totiž odošle informácie aj do centrály, odkiaľ na udalosť upozornia napríklad pomocou rádia aj ostatné automobily bez novinky pWLAN. Dosah má byť podľa VW na úrovni 500 metrov.

Technológia je založená na štandarde IEEE 802.11p. Ten už automobilový priemysel štandardizoval práve na takýto druh komunikácie.

TopSpeed

​Na začiatku bude systém varovať a informovať o dopravných rizikách. Neskôr môže dokonca identifikovať možné riziká a vopred na ne upozorňovať. Ďalším úsilím značky je napríklad integrácia semaforov pre lepšie využitie zelenej vlny.

Uvidíme, ako to bude v skutočnosti fungovať. Realita totiž môže byť odlišná.

Pripravené v spolupráci s TopSpeed.sk.

01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 03 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú 04 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 05 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
20. apríl 2024 03:27