Deti by mali jesť pestro a pravidelneKaufland
StoryEditor

Aká by mala byť strava našich detí? Pestrá a najmä pravidelná, tvrdí známy odborník

15.05.2024, 00:00
PR Články

Dnešné deti ovládajú moderné technológie aj cudzie jazyky. Mnohé si však z domu neodnášajú správne stravovacie návyky.

Bez raňajok to nepôjde

Možno vás to prekvapí, no viaceré odborné štúdie dlhodobo poukazujú na fakt, že až tretina slovenských detí raňajky úplne vynecháva, väčšinou kvôli rannému nechutenstvu, no svoju rolu zohráva aj nedostatok času. „Podľa vedcov hrozí deťom, ktoré vo veku okolo 4 rokov vynechávajú raňajky, vyššie riziko nadváhy a obezity vo veku 7 rokov,“ upozorňuje známy vedec a odborník na výživu, Milan „Docent“ Sedliak.

„Žiaci potrebujú kvalitnú a pestrú stravu, aby boli plní energie, lepšie sa im učilo, spalo a správne sa vyvíjali. Vyvážená desiata by mala obsahovať dostatok ovocia, zeleniny, vlákniny aj bielkovín,“ hovorí M. Sedliak. Ak dieťaťu do školy pripravíte napríklad celozrnný toast s domácou nátierkou a zeleninou, biely jogurt alebo mlieko a jednu až dve porcie ovocia, menšia sladkosť nie je zakázaná. „Používam pravidlo, že ak máme 80 % kvalitnej stravy, 20 % môže byť aj vo forme vysoko spracovaných potravín, ako sú napríklad keksíky,“ dodáva.

image

Ovocie a zelenina každý deň

Kaufland

Denná dávka vitamínov

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie by sme mali denne zjesť aspoň 400 g ovocia a zeleniny denne, spolu asi päť kúskov. Ideálne je konzumovať ich čo najčerstvejšie, surové alebo len krátko povarené, aby si zachovali dostatok vitamínov, minerálov a vlákniny.

Aj preto 79 slovenských základných a materských škôl z celého Slovenska dostáva od známeho reťazca ovocie a zeleninu raz týždenne počas celého školského roka zadarmo. Čerstvé hlavičky, ako sa tento úspešný projekt nazýva, učí deti vyváženému stravovaniu, a to už od najútlejšieho veku. Výsledky vidíme už dnes, viac ako tretina školákov si začala na desiatu nosiť viac ovocia a zeleniny a zaujímajú sa viac o zdravú výživu.

Nepodceňujte pravidelné stolovanie

Pre deti je harmonogram dôležitý, jedlo by malo byť podávané každý deň v približne rovnakom čase. Vďaka zaužívaným rituálom sa cítia bezpečnejšie, majú menší problém zaspať, vstať či jesť. Ich telo sa takto naučí, kedy ho čaká ďalšie jedlo, a dieťa nebude vymýšľať. Pri jedle by sa tiež nemalo hrať s hračkami, čítať knižku, pozerať do tabletu, mobilu alebo na televízor. Naopak, skúste si zo spoločného jedenia urobiť rituál, na ktorý sa bude celá rodina tešiť.

Deti majú menší žalúdok než dospelí,  ich telo sa nachádza v intenzívnom vývoji a potrebuje vyšší príjem živín. 3 jedlá im väčšinou nestačia, pretože majú  menší žalúdok. Ideálne je preto podávať deťom menšie porcie, a to častejšie, napríklad 5 až 6 jedlách denne.

image

V Kaufland online show uvidíte aj Natáliu Germany

Kaufland

Prvá online show Kauflandu je tu

Keďže  raz vidieť je lepšie ako stokrát počuť, nenechajte si ujsť novú show Kaufland za zdravú výživu. Známy predajca potravín ju pripravil špeciálne na mieru pre svojich zákazníkov. Vtipné videá zamerané na vyvážené stravovanie nájdete už dnes na youtube a webovej stránke www.kaufland.sk/zdrava-vyziva, oplatí sa sledovať aj jeho sociálne siete. Do projektu sa zapojili viaceré osobnosti z televíznych obrazoviek či sociálnych sietí, nechýba ani najznámejší docent na Slovensku v úlohe skutočného odborníka na zdravú výživu či známa herečka Natália Germani.

Najnovší diel sa zameriava na zdravú stravu detí a mládeže, pustiť ho môžete aj vašim ratolestiam. „Správne stravovanie sa pri deťoch neoplatí podceňovať. Sú vo vývine, preto potrebujú kvalitnú, pestrú a vyváženú stravu s dostatkom minerálov, vitamínov a živín pre správny rast, dobrý spánok aj sústredenie,“ zdôrazňuje Docent.

Viac tipov pre deti a ich rodičov

  1. Dieťa by nemalo zo stravy vynechávať mliečne výrobky, obsahujú totiž vápnik dôležitý na zdravý rast kostí a zubov.
  2. Riziko detskej obezity sa zvyšuje až 1,6-násobne s každým vypitým pohárom sladeného nápoja.
  3. Uprednostňujte celozrnné potraviny, ktoré nás zasýtia na dlhší čas. Vysoký obsah vlákniny podporí zdravé trávenie.
  4. Keď idete na cesty, majte vždy po ruke doma pripravený snack. Predídete tak nákupu nutrične prázdnych potravín. Dobrým tipom je akákoľvek očistená a nakrájaná zelenina alebo orechy.
  5. Nepoučujte, čo je dobré a čo zlé, radšej choďte vašim deťom príkladom.
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
15. máj 2024 00:03