StoryEditor

15 zaujímavostí fenomenálneho Dubaja

16.05.2024, 00:00

Marhaba - týmto slovom vás privítajú v meste Dubaj, ktoré je zároveň najľudnatejším a druhým najväčším štátom Spojených arabských emirátov. V ostatných desaťročiach sa z neho stal celosvetový fenomén, je to najrýchlejšie rastúce mesto sveta.

Článok vznikol v spolupráci s Dubai Tourism.

 

Dubaj založili v roku 1833 ako malú rybársku osadu. V súčasnosti tam žije 3,4 milióna ľudí a viac ako 200 národností.

image
Dubai Tourism

V 19. storočí si Dubajčania zarábali najmä lovom perál a obchodom so zlatom, dnes sú to najmä ťažba ropy a turizmus, z ktorých mesto bohatne.

image
Dubai Tourism

Dubaj sa radí medzi najbezpečnejšie mestá sveta pre obyvateľov i návštevníkov, podľa prieskumu z roku 2019 sa 96,1 percenta obyvateľov cítilo v meste bezpečne.

Tamojšia polícia sa môže pochváliť flotilou najrýchlejších áut na svete. Policajti jazdia na značkách ako Aston Martin, Bentley Continental GTS, Ferrari či Lamborghini a investovali aj do najvýkonnejšieho sériovo vyrábaného auta na svete – Bugatti Veyron, ktoré dosahuje rýchlosť 407 kilometrov za hodinu.

Dubajčania sú jednými z digitálne najvyspelejších na svete, pretože podľa Global Media Insight je 98,98 percent populácie Spojených arabských emirátov aktívnych na sociálnych sieťach.

image
Dubai Tourism

Dubaj má viac ako 200 mrakodrapov a viac než 915 výškových budov. Z nich je najvyššia Burj Khalifa a s výškou 828 metrov je aj najvyššou budovou na svete.

Burj Khalifa má najrýchlejší výťah na svete. Za desať sekúnd vyvezie návštevníkov na terasu na 124. poschodí.

V Dubaji je aj prvá funkčná budova na svete vytlačená v 3D tlačiarni. The Office of the future s rozlohou 250 metrov štvorcových vytlačili v roku 2016 za necelý mesiac.

image
Dubai Tourism

Najvyšší orientačný nápis na svete je v Hatte neďaleko Dubaja a svojou výškou 19,28 metra prekonal aj slávny nápis Hollywood v Los Angeles.

image
Dubai Tourism

V Deep Dive Dubai nájdete najhlbší bazén na svete s hĺbkou 60,02 metra.

Najväčšie umelecké plátno na svete s veľkosťou 1580 štvorcových metrov namaľoval v Dubaji britský umelec Sacha Jafri. Nedávno ho predali za 62 miliónov dolárov, ktoré putovali na pomoc deťom v núdzi v spolupráci s UNICEF.

Dubaj má najväčší krytý zábavný park na svete IMG Worlds of Adventure s rozlohou 139 354 metrov štvorcových, čo je plocha 28 futbalových ihrísk.

image
Dubai Tourism

Akvárium a podmorské ZOO nájdete v jednom z najväčších obchodných centier na svete – Dubail Mall, kde počas prechádzky 48 metrov dlhým tunelom spoznáte 33 000 vodných živočíchov a 300 druhov žralokov.

image
Dubai Tourism

Dubaj je, podľa Ázijskej dostihovej federácie, hostiteľom najdrahších dostihov na svete - Dubajského svetového pohára v hodnote 35 miliónov dolárov, ktorý každoročne priláka tisíce návštevníkov.

V púšti neďaleko Dubaja zažijete modernú verziu tradičných pretekov tiav, kde na ich chrbtoch sedia robotickí džokeji a majitelia, či tréneri ich ovládajú na diaľku.

 

menuLevel = 1, menuRoute = hn-nativ, menuAlias = hn-nativ, menuRouteLevel0 = hn-nativ, homepage = false
17. máj 2024 13:08