Austrálsky podpredseda vlády a minister obrany Richard Marles. FOTO: Reuters
StoryEditor

Austrália obvinila Peking z ohrozenia austrálskej vojenskej helikoptéry

06.05.2024, 13:22
Autor:
TASRTASR

Incident sa odohral v sobotu, keď sa austrálsky torpédoborec HMAS Hobart v Žltom mori zúčastňoval na medzinárodnej operácii zameranej na uplatňovanie sankcií Bezpečnostnej rady OSN voči Severnej Kórei.

Austrália protestuje proti konaniu Pekingu po tom, ako čínska stíhačka ohrozila v medzinárodných vodách helikoptéru austrálskych námorných síl. Informuje o tom agentúra AP.

Austrálske ministerstvo obrany v pondelok uviedlo, že incident sa odohral v sobotu, keď sa austrálsky torpédoborec HMAS Hobart v Žltom mori zúčastňoval na medzinárodnej operácii zameranej na uplatňovanie sankcií Bezpečnostnej rady OSN voči Severnej Kórei.

Austrálsky minister obrany Richard Marles uviedol, že čínska stíhačka Čcheng-tu J-10 vystrelila svetlice v letovej dráhe austrálskej vojenskej helikoptéry Seahawk, ktorá vzlietla z torpédoborca Hobart. Svetlice preleteli 300 metrov pred vrtuľníkom.

"Bolo to nielen neprofesionálne, ale aj nebezpečné," uviedol Marles pre televíznu stanicu Nine News a dodal, že takéto zastrašovanie Austráliu neodradí od toho, aby presadzovala sankcie, ktoré OSN uvalila na Severnú Kóreu.

Ministerstvo obrany skonštatovalo, že incident prebehol bez zranení a materiálnych škôd, ale dodalo, že austrálska vláda odkomunikovala svoje obavy čínskej vláde. Tá sa k záležitosti zatiaľ nevyjadrila.

image

Čínsky vojenský sonar pravdepodobne zranil austrálskych potápačov

Ide o najvážnejší incident medzi armádami Austrálie a Číny od novembra 2023, keď čínsky torpédoborec CNS Ningbo údajne zranil potápačov austrálskych námorných síl použitím zvukových impulzov. Austrália vtedy obvinila Čínu, že nepočúvla bezpečnostné varovanie, aby sa nepribližovala k austrálskej bojovej lodi HMAS Toowoomba v japonských vodách.

Čína zapríčinenie akýchkoľvek škôd odmieta a tvrdí, že k incidentu došlo mimo japonských teritoriálnych vôd. Čínsky prezident Si Ťin-pching plánuje tento rok Austráliu navštíviť po prvýkrát za posledné desaťročie, ktoré bolo poznačené bezprecedentne zlými bilaterálnymi vzťahmi, dodáva agentúra AP.

01 - Modified: 2024-05-13 11:54:34 - Feat.: - Title: Čínsky trh ten európsky nenahradí. Gazprom bude čeliť slabým výsledkom pravdepodobne aj ďalšie roky 02 - Modified: 2024-05-11 10:40:20 - Feat.: - Title: Nejasné stimuly neprinášajú výsledky. Inflácia v Číne zrýchlila nad očakávania analytikov 03 - Modified: 2024-05-10 16:17:43 - Feat.: - Title: Biden má plánovať nové clá na dovoz z Číny, vrátane elektromobilov 04 - Modified: 2024-05-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Európa chytená do čínskej pasce. Lacné autá tu značky predávajú aj dvakrát drahšie 05 - Modified: 2024-05-10 06:39:15 - Feat.: - Title: Filipíny volajú po vyhostení čínskych diplomatov. Dôvodom je "zákerná dezinformačná kampaň"
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
13. máj 2024 14:19