Rusi utekaúci do Gruzínska. FOTO: Reuters
StoryEditor

"Putin mal pravdu." Rusi sa vracajú a prezident propagandisticky oslavuje, ťaží z toho aj ekonomika

05.05.2024, 00:00
Autor:
jlajla
  • V prvom roku invázie na Ukrajinu z Ruska utiekol až jeden milión Rusov. Taká migračná vlna nebola v krajine pozorovaná od rozpadu Sovietskeho zväzu.
  • Strach medzi bežnými Rusmi zosilnil v septembri roku 2022, kedy Putin do armády povolal ďalších 300-tisíc ľudí.
  • Späť do Ruska sa vrátilo zhruba 40 až 45 percent pracovníkov, ktorí v roku 2022 odišli. Prezident Putin tento trend oceňuje.

Začiatok vojny na Ukrajine vyvolal medzi niektorými Rusmi už vo februári roku 2022 veľké obavy. Počas niekoľkých týždňov kvôli obavám z vplyvu vojny z Ruska odišli stovky tisíc ľudí. Viac ako dva roky po štarte invázie sa však tie isté osoby začínajú do Ruska opäť vracať a podporujú tak fungovanie Putinovej vojnovej ekonomiky.

Agentúra Bloomberg uviedla, že v prvom roku invázie na Ukrajinu z Ruska utiekol až jeden milión Rusov. Taká migračná vlna nebola v krajine pozorovaná od rozpadu Sovietskeho zväzu.

Vietor do plachiet

Teraz sa však tisíce z nich začínajú vracať domov, čo Putinovi v praxi prináša ďalší propagandistický vietor do plachiet, ktorý sa mu zvlášť po nedávnych prezidentských voľbách skvele hodí.

image

VEĽKÁ ANALÝZA: Obavy z Ruska aj hnev voči srbskému „malému Putinovi“. Ako sa Kosovo zbližuje so Západom?

Pre niektorých bol odchod z Ruska vyjadrením nesúhlasu s vojnou na Ukrajine, iní mali obavy, že by ich mohla postihnúť mobilizačná vlna. Tento strach medzi bežnými Rusmi zosilnil v septembri roku 2022, kedy Putin do armády povolal ďalších 300-tisíc ľudí. Mnoho Rusov odišlo do okolitých štátov, a teda napríklad do Gruzínska alebo Kazachstanu. Niektorí teraz svoje plány na pobyt v zahraničí však prehodnocujú.

„Podnikanie nevyšlo, v zahraničí na nás nikto nečaká,“ povedal pre Bloomberg päťdesiatročný Alexej, ktorý sa po začiatku ruskej vojny premiestnil do Gruzínska a teraz sa vrátil späť do Moskvy.

Putinovi spätná migrácia vyhovuje

Ruská firma Finion uviedla, že späť do Ruska sa vrátilo zhruba 40 až 45 percent pracovníkov, ktorí v roku 2022 odišli. Prezident Putin tento trend oceňuje a verejne ho prezentuje za známku podpory jeho politiky. Rusi, ktorí sa vrátili, majú podľa neho skutočný pocit spolupatričnosti a pochopenia pre to, čo sa momentálne deje.

Agentúra Bloomberg odhaduje, že aktuálny masový návrat Rusov späť do svojej vlasti citeľne prispieva aj tamojšej ekonomike. Podľa odhadov sa spätná migrácia na minuloročnom ruskom medziročnom hospodárskom raste vo výške 3,6 percenta podieľala asi jednou pätinou až tretinou. Títo Rusi pomáhajú mierne znižovať aj akútny nedostatok pracovnej sily na ruskom trhu práce.

image

Rusko sa zatiaľ drží nad vodou, vraví expertka. Ekonomika sa však kvôli vojne prehrieva, chýbajú pracovné sily

Pre mnohých Rusov teraz krajina ponúka lepšie pracovné príležitosti ako pred vojnou. Rusko sa totiž snaží prilákať hlavne kvalifikovaných odborníkov. Príkladom je napríklad IT programátor Jevgenij, ktorý sa po roku života v Kazachstane vrátil späť do vlasti. V Rusku dostal pracovnú ponuku, o ktorej sa mu predtým ani nesnívalo.

Rusi odišli aj do Thajska alebo Indonézie

Ekonómovia Alfa Bank v Moskve uvádzajú, že Rusko prišlo v roku 2022 asi o 1,5 percenta pracovnej sily, a teda o zhruba 1,1 milióna ľudí. Zatiaľ čo niektorí odišli do Európy, iných ťahali skôr Spojené arabské emiráty, Indonézia alebo Thajsko. Najčastejšou destináciou sa ale stali susedné bývalé sovietske krajiny.

Mnoho Rusov zlákalo aj Turecko. To ale teraz kvôli obavám z možných sankcií začína prístup k ruským občanom postupne meniť. Tamojšie úrady výrazne sťažili získavanie pracovných povolení. Podľa aktuálnych štatistík momentálne platí, že Turecko povoľuje krátkodobý pobyt na jeho území celkom 60 tisícom Rusov. V roku 2022 to však bolo ešte o 72-tisíc Rusov viac.

Proces ruskej repatriácie bude podľa odborníkov najskôr pokračovať. „Do Ruska sa vrátili s pocitom nevôle. Mnohí z nich môžu cítiť, že Putin sa predsa tak veľmi nemýlil a že ich svet naozaj nenávidí,“ uzatvára pre Bloomberg sociologička Anna Kuleshova zo spoločnosti Social Foresight Group.

01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Totálna vojenská diktatúra, vzbura regiónov i nástup radikálnych nacionalistov. Aké tri scenáre hrozia Rusom? 02 - Modified: 2024-04-10 12:43:00 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinská tajná služba zadržala na úteku z krajiny bývalého poslanca parlamentu 03 - Modified: 2024-03-24 15:00:00 - Feat.: 1 - Title: Voľby prekonali rekord tisícročia, čo nás pritiahlo k urnám? Ľudia cítili, že niečo je v hre, tvrdia odborníci
01 - Modified: 2024-05-08 14:00:37 - Feat.: - Title: Poľsko oznámilo nové hekerské útoky skupiny spojenej s Ruskom 02 - Modified: 2024-05-08 12:59:00 - Feat.: - Title: Čína zablahoželala Putinovi k inaugurácii do prezidentského úradu 03 - Modified: 2024-05-08 12:26:52 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že jeho sily dobyli ďalšie dve dediny na Ukrajine 04 - Modified: 2024-05-08 11:57:54 - Feat.: - Title: Český prezident Pavel: Rusko v Európe rozpútalo rovnako ničivú vojnu, akou bola druhá svetová 05 - Modified: 2024-05-08 11:28:36 - Feat.: - Title: Rusko "nemôže" vyšetrovať zabitie novinára AFP v roku 2023 na Ukrajine, tvrdí Kremeľ
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 00:04