Jennifer, nákladná loď s humanitárnou pomocou, sa blíži k prístavu Larnaca po prerušení misie doručovania humanitárnej pomoci pre Gazu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Vybudovanie móla pre pomoc pri Gaze bude stáť 320 miliónov dolárov, zapojí sa tisíc ľudí

29.04.2024, 16:44
Autor:
ČTKČTK

Vytvorenie móla pre prepravu humanitárnej pomoci cez more oznámil v marci americký prezident Joe Biden. Pásmo Gazy totiž nemá žiadny väčší prístav, kam by mohli pristávať lode s pomocou.

Vybudovanie provizórneho móla pre námornú prepravu humanitárnej pomoci do Pásma Gazy bude stáť Spojené štáty 320 miliónov dolárov. Píše to dnes na základe svojich zdrojov agentúra Reuters.

Do budovania novej infraštruktúry by sa mohlo podľa materiálov Pentagonu zapojiť na tisíc ľudí, a to hlavne príslušníci amerického námorníctva a armády. Niektorí politici však budovanie móla kritizujú.

Miesto pre lode s pomocou

Vytvorenie móla pre prepravu humanitárnej pomoci cez more oznámil v marci americký prezident Joe Biden. Pásmo Gazy totiž nemá žiadny väčší prístav, kam by mohli pristávať lode s pomocou.

Tú civilisti v oblasti, kde už od vlaňajšieho októbra bojujú izraelská armáda s bojovníkmi palestínskeho hnutia Hamas, nevyhnutne potrebujú. Pri spustení námorného koridoru z Cypru bola humanitárna pomoc na mori preložená z väčšej lode na menšie plavidlá, ktoré môžu na pobreží Pásma Gazy pristávať.

image

Podľa jedného zo zdrojov agentúry Reuters sa náklady na vybudovanie móla za pár mesiacov skoro zdvojnásobili. "Náklady sa nezvýšili. Oni úplne vystrelili nahor, "uviedol senátor a člen armádneho výboru Roger Wicker. Upozornil tiež, že mólo by malo fungovať iba 90 dní.

Wicker, ktorý je predstaviteľom republikánov, kritizoval plán za to, že vystavuje riziku amerických vojakov. Hamas dal v uplynulých týždňoch najavo, že by mohol zaútočiť na zahraničných vojakov, ktorý pôsobí v Pásme Gazy, a to tiež na mori. Oblasť, kde má mólo vzniknúť, zasiahlo minulotýždňové ostreľovanie.

Náhrada kamiónov

Experti tvrdia, že preprava humanitárnej pomoci cez more či zo vzduchu, nemôže svojimi objemmi nahradiť pomoc, ktorú do Pásma Gazy dovážajú nákladné vozidlá. Pozemná preprava pritom v posledných týždňoch zosilnela. V apríli sa priemerný počet nákladných vozidiel, ktoré vstúpili do Pásma Gazy, zvýšil na 200 denne a v niektorých dňoch ich bolo vyše 300.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken dnes POVEDAL, že USA vidia zlepšenie v preprave humanitárnej pomoci do Pásma Gazy. "Stále to nie je dosť. Potrebujeme, aby sa do Pásma Gazy dostávalo viac pomoci, "povedal dnes Blinken v Rijáde. Washington vyzýva už niekoľko mesiacov na zlepšenie humanitárnej situácie v Pásme Gazy.

image

Blízky východ je na pokraji totálneho konfliktu, varoval Guterres. Odsúdil izraelské operácie

Dnes by humanitárna organizácia World Central Kitchen mala obnoviť svoje aktivity v Pásme Gazy, ktoré zastavila na začiatku apríla kvôli izraelskému úderu, pri ktorom zomrelo sedem spolupracovníkov organizácie.

WCK uvádza, že pri Pásme Gazy skoro 300 nákladných vozňov s pomocou. Časť pomoci organizácia prevážala do Pásma Gazy cez námorný koridor z Cypru, ktorý po jej pozastavení aktivít prestal fungovať.

01 - Modified: 2024-04-29 14:33:01 - Feat.: 1 - Title: Pásmo Gazy okrem vojny sužujú aj tisíce ton odpadkov, množia sa tam krysy a hmyz 02 - Modified: 2024-04-29 06:05:30 - Feat.: 1 - Title: Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy 03 - Modified: 2024-04-27 05:17:45 - Feat.: 1 - Title: Hamas zvažuje izraelský návrh na prímerie, Egypt je pripravený na neho zatlačiť
01 - Modified: 2024-05-14 13:00:53 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku lacnejú. Tento trend by mohol pokračovať, predpovedajú analytici 02 - Modified: 2024-05-14 13:23:20 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Biedronka má na Slovensku vytypovaných prvých osem lokalít. Bude aj v satelite pri Bratislave 03 - Modified: 2024-05-14 16:51:20 - Feat.: - Title: Mlieko, syry či vajcia opäť zlacneli. Analytici načrtli ďalší cenový vývoj pri potravinách 04 - Modified: 2024-05-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Osobná pomsta, za ktorú krvou platia civilisti. „Mŕtvy muž“ Sinvár odďaľuje prímerie, chce zahanbiť Izrael 05 - Modified: 2024-05-14 08:57:34 - Feat.: - Title: Inflácia je najnižšia za posledné tri roky, zvýšilo ju vládne opatrenie. Rast cien potravín sa zastavil
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. máj 2024 07:18