StoryEditor

Ukrajinská armáda na fronte postupne mieri k bankrotu. Ruský postup sa zrýchľuje, varuje analytik

29.04.2024, 15:30
Autor:
ahaahaimzvimzv

Mapy vývoja na donbaskom bojisku v posledných týždňoch hovoria pomerne jasne. Ruský postup sa zrýchľuje a ukrajinská armáda sa s vypätím všetkých síl bráni pri Časiv Jar, Krasnohorivke aj západne od Avdijivky.

Ukrajinská armáda na fronte čelí čoraz väčšiemu tlaku. Predovšetkým v Donbase je situácia kritická. Objavujú sa špekulácie o ruskom prelome frontu, koncom mája sa navyše očakáva začiatok ruskej ofenzívy.

Mapy vývoja na donbaskom bojisku v posledných týždňoch hovoria pomerne jasne. Ruský postup sa zrýchľuje a ukrajinská armáda sa s vypätím všetkých síl bráni pri Časiv Jar, Krasnohorivke aj západne od Avdijivky, kde navyše v dôsledku nezvládnutej rotácie prišla o strategicky položené mestečko Očeretyne.

Kontrola územia

Podľa Vojtecha Bahenského je však zbytočné upínať prílišnú pozornosť na kontrolu územia, dôležitejšie sú ťažko merateľné trendy, ako sú straty, opotrebenie techniky, nedostatok munície alebo to, či sa darí zaisťovať výcvik a rotáciu vyčerpaných jednotiek na fronte.

image

Dôležitý dopravný uzol na severe mieri k míľniku. Kľúčový most však blokuje stanica miestneho podnikateľa

„Teraz sme v situácii, keď sa na fronte postupne začína prejavovať ukrajinský nedostatok munície, ľudí i techniky, čo Rusku postupne umožňuje akcelerovať postup. Prielom je príliš silné slovo. Ale ak by som parafrázoval Hemingwaya a jeho slávny citát o bankrote: Najskôr to šlo postupne a potom náhle,“ vysvetľuje bezpečnostný analytik pôsobiaci na Fakulte sociálnych vied Univerzity Karlovej.

Podľa neho je silnejúci ruský tlak v Donbase podobný ukrajinskému postupu v minulom lete, kde sa však prelom ruských zákopov a mínových polí nikdy nepodarilo dosiahnuť. Otázkou zostáva, či sa dnes Rusko pripravuje na väčšiu ofenzívu, ktorú na koniec mája alebo začiatok júna predpovedajú ukrajinskí predstavitelia.

Akcelerácia operácii

„Už to nie je len oťukávanie pozícií. Sú to čiastkové ofenzívne operácie, ktoré môžu ešte akcelerovať. Ale z posledných dvoch rokov vieme, že ofenzíva nemusí vyzerať ako jeden lokalizovaný pokus o prielom, môže mať existujúcu podobu ako intenzívna ofenzívna operácia v troch osiach. Možno dôjde k ich zintenzívneniu, ale neočakával by som nový ruský útok napríklad na Charkov,“ zamýšľa sa nad ruskými kapacitami Bahenský.

image

Situácia na fronte sa pre Ukrajinu zhoršila, Rusi prebrali iniciatívu, tvrdí Syrskyj

Strednodobý plán Rusov podľa neho spočíva v dobytí celej Doneckej a Luhanskej oblasti. K tomu by však museli získať Kramatorsk a Slavjansk, dve veľmi dobre opevnené mestá, ktoré navyše vzhľadom na tempo postupu ešte ležia veľmi ďaleko od súčasnej línie frontu. Po ceste navyše ešte leží mnoho miest, kde obrancovia môžu pôsobiť Rusom značné straty.

„Oproti južnej Ukrajine je to relatívne urbanizovaná oblasť a každé mesto, každá aglomerácia je oporným bodom. Obrancovia sa v budovách môžu dobre skrývať a brániť a môžu to využívať na to, aby spomalili alebo zastavili ruský postup. Dobývanie Kramatorsku a Slavjansku by bola výrazne väčšia operácia,“ vysvetľuje Bahenský.

01 - Modified: 2024-04-29 05:57:52 - Feat.: 1 - Title: Rakúsko zvolalo konferenciu o autonómnych zbraňových systémoch 02 - Modified: 2024-04-28 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Dôležitý dopravný uzol na severe mieri k míľniku. Kľúčový most však blokuje stanica miestneho podnikateľa 03 - Modified: 2024-04-28 17:30:00 - Feat.: 1 - Title: Situácia na fronte sa pre Ukrajinu zhoršila, Rusi prebrali iniciatívu, tvrdí Syrskyj 04 - Modified: 2024-04-28 16:55:04 - Feat.: 1 - Title: "Najsilnešia dohoda." Ukrajina a USA rokujú o bilaterálnej bezpečnostnej zmluve, povedal Zelenskyj
01 - Modified: 2024-04-29 13:23:52 - Feat.: - Title: Ani v čase vojny nie je ukrajinské politické vedenie jednotné, vraví starosta Kyjeva Kličko 02 - Modified: 2024-04-29 12:43:34 - Feat.: - Title: Šéf NATO prišiel do Kyjeva, Zelenskyj vyzýval na urýchlenie dodávok pomoci 03 - Modified: 2024-04-29 09:48:34 - Feat.: - Title: Moju rotu zničili. Ukrajinci ostro kritizujú veliteľov, Kyjev na Donbase hasí veľký problém 04 - Modified: 2024-04-29 05:15:38 - Feat.: - Title: Severná Kórea kritizovala USA za dodávky rakiet Ukrajine. Washington označila za "narušiteľa" mieru 05 - Modified: 2024-04-28 17:30:00 - Feat.: - Title: Situácia na fronte sa pre Ukrajinu zhoršila, Rusi prebrali iniciatívu, tvrdí Syrskyj
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 15:32