Poľský minister zahraničia Radosław Sikorski. FOTO: Profimedia
StoryEditor

Rusko nie je neporaziteľné a Trump nie je čiernobiely, myslí si poľský minister zahraničia

28.04.2024, 12:38
Autor:
ČTKČTK

Ruské rezervy nie sú neobmedzené a samotné Rusko nie je neporaziteľné, myslí si šéf poľskej diplomacie.

Rusko je možné poraziť a Západ má na výber, či tak urobí na Ukrajine, alebo na poľských hraniciach, uviedol poľský minister zahraničia Radoslaw Sikorski v rozhovore poskytnutom skupine novinárov, ktorý dnes zverejnil spravodajský portál Onet.

Ak by ruský prezident Vladimir Putin dobyl Ukrajinu, urobil by podľa Sikorského to, "čo (Adolf) Hitler urobil s Československom", teda zmocnil by sa priemyslu okupovanej krajiny, Ukrajinca zmobilizoval do ruskej armády a poslal ich bojovať ďalej na západ.

Ruské rezervy

"Polovica nemeckých tankov, ktoré zaútočili na Poľsko v roku 1939, bola v skutočnosti česká. Teda - či Putin získa Ukrajinu, bude silnejší. A vtedy budeme mať väčší problém," varoval Sikorski. "Je lepšie zastaviť Putina na Ukrajine, 500 či 700 kilometrov na východ odtiaľ," odpovedal na otázku, či by malo zmysel poslať na Ukrajinu pozemné vojská.

Ruské rezervy nie sú neobmedzené a samotné Rusko nie je neporaziteľné, myslí si šéf poľskej diplomacie. Sikorski pripomenul, že vojny môžu končiť aj ekonomickým zrútením jednej strany, ako sa to stalo Nemecku v prvej svetovej vojne.

A Rusko už minulo polovicu svojho rezervného fondu a prišlo o najvýnosnejšie odbytisko pre svoju ropu a plyn, ktorú musí predávať Indii a Číne s veľkou zľavou.

image

Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví?

"Naše sankcie fungujú, ale sankcie nikdy nepôsobia okamžite," povedal minister, ktorý očakáva, že "o rok či o dva" sa prejavia skutočné ťažkosti v ruskej ekonomike. A upozornil aj na to, že Ukrajinci boli schopní oslobodiť skoro polovicu predtým okupovaného územia a zjavne víťazia vo vojne o Čierne more, vďaka čomu môžu vyvážať obilie do sveta.

Sikorski dúfa, že aj pravdepodobný republikánsky kandidát do Bieleho domu Donald Trump si uvedomil, že odpor proti poskytnutiu pomoci Ukrajine nie je v Spojených štátoch populárny a škodí jeho vyhliadkam na znovuzvolenie. Minister pripomenul, že Trump neprotestoval proti hlasovaniu o balíku pomoci v Snemovni reprezentantov.

Zbrane z USA

A tiež práve Trumpova administratíva ešte pred vojnou poslala Ukrajincom protitankové zbrane, teda vtedy, keď to iné krajiny nerobili. "Nie je (Trumpov postoj) taký čiernobiely, ako niektorí súdia," dodal.

"Ďakujem za možnosť ku kritike našich najdôležitejších spojencov, ale neurobím to," odvetil na otázku ohľadom Trumpových roporuplných postojov k NATO.

Poľsko výdavky na obranu zvyšuje, teraz vynakladá štyri percentá hrubého domáceho produktu, teda je na úrovni USA, a na budúci rok to môže byť ešte viac. "Pre nás je to existenčná otázka," vysvetlil Sikorski. Pripomenul, že v dejinách Rusko mnohokrát napadlo Poľsko, ale domnieva sa, že tentoraz by Rusko prehralo, pretože "ako Západ sme oveľa silnejší".

Na mníchovskej bezpečnostnej konferencii sa Sikorskému zdali nemeckí politici spokojní tým, že potrvá štyri či päť rokov kým Rusko bude pripravené zaútočiť, a to už bude Nemecko tiež nachystané.

"Ale ide o to, že kým Rusko dorazí do Nemecka, bude mať na ceste ešte pár ďalších krajín," povedal Fico. Pred útokom na Ukrajinu Putin líčil túto krajinu ako umelo vzniknutý útvar, podobne ako bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev teraz hovorí o Lotyšsku.

"Tieto hrozby už nemôžeme pokladať výlučne za šialené tlieskanie, pretože tí ľudia dokázali, že sú schopní šialené nápady uskutočniť," povedal.

Podľa ministra však nebezpečenstvo nie je akútne, Rusi nie sú teraz schopní poraziť Ukrajinu, a teda nie sú pripravení zaútočiť na Západ. Tiež museli stiahnuť časť vojsk z Kaliningradskej oblasti, čím predviedli, že sami útok NATO nečakajú.

01 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Miliardy z USA prichádzajú neskoro. Ukrajine chýba kľúčová zbraň a na mape už vidieť prvé „zuby“ ofenzívy 02 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Vo vojne s NATO by Rusko čakala nevyhnutná porážka, Putin má jedinú nádej, povedal poľský minister zahraničia 03 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: 1 - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti
01 - Modified: 2024-05-10 14:17:57 - Feat.: - Title: Bielorusko udelí azyl poľskému sudcovi Szmydtovi. Lukašenko ho označil za "normálneho" vlastenca 02 - Modified: 2024-05-10 12:34:45 - Feat.: - Title: Autobus sa v Petrohrade zrútil z mosta do rieky, zahynuli traja ľudia 03 - Modified: 2024-05-10 12:20:21 - Feat.: - Title: V centre Varšavy protestujú desaťtisíce farmárov proti klimatickej politike Európskej únie 04 - Modified: 2024-05-10 13:09:17 - Feat.: - Title: Rusko začalo nový vpád na Ukrajinu. Na obranu Charkova mieria posily 05 - Modified: 2024-05-10 09:16:15 - Feat.: - Title: Varovanie pred nástupom Trumpa k moci: Nová obchodná vojna zasiahne americkú ekonomiku, tvrdí Fitch
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 16:18