Zničená budova po ruskom bombardovaní v Mykolajive. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ruský dronový útok poškodil hotel v ukrajinskom Mykolajive. Rusi hovoria o ubytovaných žoldnieroch

28.04.2024, 08:10
28.04.2024, 11:46
Autor:
ČTKČTK

Podľa ruských médií okupačné sily v Mykolajive zasiahli lodenicu a hotel, kde boli ubytovaní "britskí žoldnieri".

Ruský dronový útok v noci na dnes ťažko poškodil hotel v juhoukrajinskom meste Mykolajivu, oznámil na sociálnej sieti šéf správy rovnomennej oblasti Vitalij Kim. Rekreačný objekt začal horieť, správy o zranených či obetiach teraz nie sú. Ruské ostreľovanie a nálety na Ukrajincov ovládanú časť Chersonskej oblasti na juhovýchode krajiny si podľa úradov vyžiadali troch zranených.

Ďalších štyroch zranených civilistov pri ruskom ostreľovaní hlásia úrady podľa agentúry Interfax-Ukrajina v Doneckej a Charkovskej oblasti.

image

Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky

Obete dronového útoku

Ruské okupačné úrady naopak podľa agentúr tvrdia, tvrdí, že ukrajinské ostreľovanie si vyžiadalo troch mŕtvych: dvaja ľudia boli zabití v meste Polohy v okupovanej časti Záporožskej oblasti na juhovýchode krajiny, ďalší potom na západnom okraji Donecka na východe Ukrajiny.

Ukrajinským silám sa podarilo zostreliť päť z deviatich ruských dronov, uviedol generálny štáb, ktorý spomenul, že okrem dronov Šáhed iránskej konštrukcie použili Rusi aj bezpilotné lietadlá bližšie nezisteného typu.

Ukrajinská armáda sa podľa serveru RBK-Ukrajina domnieva, že pravdepodobne išlo o prieskumné drony vyhľadávajúce potenciálne ciele.

Ukrajinské letectvo ráno uviedlo, že nad Mykolajivom zničilo ruský dron iránskej výroby. Protivzdušná obrana zasahovala tiež v okolí ukrajinského hlavného mesta Kyjeva.

Britskí žoldnieri

Agentúra Reuters spomenula, že podľa ruských médií okupačné sily v Mykolajive zasiahli lodenicu a hotel, kde boli ubytovaní "britskí žoldnieri".

Ruské ostreľovanie takmer dvoch desiatok obcí v Chersonskej oblasti a tiež samotného Chersonu si vyžiadalo troch zranených, uviedol na Telegrame šéf oblastnej správy Oleksandr Prokudin. Ruská armáda zasiahla obytné štvrte, konkrétne poškodila dve výškové budovy, osem súkromných domov, vysokoškolské zariadenie a objekt kritickej energetickej infraštruktúry.

Podľa ruského ministerstva obrany zničili ruské systémy 17 dronov, ktoré nad ruské územie vypustila ukrajinská strana. Útok vraj zrejme mieril na zásobníky ropy a pohonných hmôt v Kalužskej oblasti južne od Moskvy. Tri drony sa zrútili popri zásobníkoch bez toho, aby ich poškodili, tvrdil gubernátor Vladislav Šapša.

Ministerstvo uviedlo, že deväť bezpilotných strojov bolo zasiahnutých na Brjanskou oblasťou, tri nad Kurskou a dva nad Belgorodskou.

Oproti tomu gubernátor Brjanskej oblasti Alexander Bogomaz na sociálnej sieti v noci písal o zostrelení 13 dronov. Všetko sa podľa neho zaobišlo bez zranených a škôd na zemi.

Agentúra Reuters doplnila, že Moskva len málokedy spomína skutočné dôsledky ukrajinských útokov. Kyjev, ktorý sa k operáciám na území Ruskej federácie zvyčajne nevyjadruje, sa posledné týždne snaží útočiť na ruské ropné rafinérie. Ruské okupačné sily opakovane mieria na ukrajinské elektrárne, časti energetickej infraštruktúry či dopravné uzly.

Ukrajina sa už viac ako dva roky bráni ozbrojenej ruskej agresii, správy bojujúcich strán zvyčajne nie je možné overiť z ďalších zdrojov.

01 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Miliardy z USA prichádzajú neskoro. Ukrajine chýba kľúčová zbraň a na mape už vidieť prvé „zuby“ ofenzívy 02 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: 1 - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky
01 - Modified: 2024-05-03 12:56:29 - Feat.: - Title: Súd v ruskom Chabarovsku poslal na 15 rokov do väzenia protivojnového aktivistu 02 - Modified: 2024-05-03 12:21:02 - Feat.: - Title: Kremeľ označil vyjadrenia Camerona a Macrona o Ukrajine za nebezpečné 03 - Modified: 2024-05-03 12:50:00 - Feat.: - Title: Američania kúpili Zelenskému jeden rok. Na čo sú Ukrajine dobré nové zbrane a čo Rusov najviac zabolí? 04 - Modified: 2024-05-03 11:59:19 - Feat.: - Title: NATO aj Európska únia odsúdili kyberútoky v Česku a Nemecku, Berlín si predvolal ruského veľvyslanca 05 - Modified: 2024-05-03 10:23:24 - Feat.: - Title: Ruská tajná služba tvrdí, že zneškodnila sabotéra ukrajinskej vojenskej rozviedky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 14:56