Pracovníci Organizácie Spojených národov a Organizácie Spojených národov pre pomoc a prácu nosia krabice s pomocou, ktoré rozdávajú vysídleným Palestínčanom. FOTO: Reuters
StoryEditor

"Chránte sa pred kopancami." Účastníci humanitárnej flotily do Gazy v Turecku trénujú na izraelský zásah

25.04.2024, 17:25
Autor:
ČTKČTK

Izrael tento rok povolil otvoriť námorný koridor do Gazy z Cypru, kde plavidlá kontroluje izraelská armáda, ktorá ich potom má sprevádzať aj pri pobreží Pásma Gazy.

Z Turecka sa chystá vyplávať humanitárna flotila, ktorá chce dostať asi päť ton potravín cez more rovno do Pásma Gazy bez ohľadu na to, či to Izrael povolí.

Časť z piatich stoviek dobrovoľníkov zo štyroch desiatok krajín, ktorí sa flotily plánujú zúčastniť, teraz v Istanbule absolvuje kurz, ktorý ich má pripraviť na očakávanú konfrontáciu s izraelskými vojakmi. Napísal dnes španielsky denník El País, podľa ktorého by flotila mohla vyplávať v priebehu niekoľkých dní, možno už v piatok.

Zásah vojakov

"Na zem, terorista, rýchlo na zem...," kričí na účastníkov kurzu niekoľko ľudí, ktorí simulujú zásah izraelských vojakov na lodi a aktivistov bijú zbraňami z kartónu. Lekár, učiteľ, taxikár či žena v domácnosti, ktorí sa nikdy nedostali do konfrontácie s políciou, sa tak chcú pripraviť na krízovú situáciu.

Tí, ktorí sú napríklad z Brazílie, Malajzie, Jordánska či Tuniska, sú na podobné strety zvyknutejší, ale situáciu sledujú s vážnou tvárou, opísal španielsky denník.

image

Blízky východ je na pokraji totálneho konfliktu, varoval Guterres. Odsúdil izraelské operácie

Medzi 500 účastníkmi takzvanej flotily slobody je aj známa aktivistka a bývalá dôstojníčka americkej armády Ann Wrightová, španielsky ľavicový politik Jaume Asens, bývalá starostka Barcelony Ada Colauová či vnuk Nelsona Mandelu, napísal El País.

Šesťhodinový kurz, ktorý vedie skúsená americká aktivistka Lisa Fithianová, začína krátkou prednáškou o zbraniach a tiež prostriedkoch používaných políciou proti davu, ako je napríklad slzným plynom.

"Je pravdepodobné, že pred zásahom budú nad flotilou prelietať drony, aby armáda identifikovala posádku systémom rozpoznávania tvárí, drony sú ale tiež schopné strieľať," znie varovanie na kurze v istanbulskom hoteli.

"Pripravte sa na útok"

"Akonáhle vstúpia na palubu, najlepšie je drieť si a dať ruky hore. Ak spadnete na zem, je lepšie ležať na pravom boku, aby ste si chránili pečeň pred kopmi a údermi," hovorí Fithianová.

"Vyhnite sa očnému kontaktu s vojakmi, nepozerajte sa na nich a nehovorte na nich. Je lepšie nemať náušnice ani krúžky v nose, za ktoré by vás mohli ťahať, "dodala. "Nesnažte sa v čase zásahu telefonovať ani nemajte v ruke nič ďalšie, čo by mohli považovať za zbraň," uviedla.

Po teoretickej časti kurzy zrazu zhasnú svetlá a do miestnosti vbehne skupina mužov v kuklách a kričia a bijú zbraňami z kartónu skupinu aktivistov. Po praktickej časti opäť nasleduje trocha teórie, tentoraz o právnych dôsledkoch účasti na flotile. "Budete zrejme označení za teroristov," znie ďalšie varovanie na kurze.

image

Veľvyslanec Izraela pre HN: Západu trvalo dlho, kým prehliadol zámery Hitlera. Podobné je to dnes s Hamasom

"Takže potom nebude môcť desať rokov do Izraela. Keď vás budú vypočúvať, nehovorte nič bez konzulárnej pomoci a hlavne nepodpisujte nič, čo nie je vo vašom jazyku," zdôrazňuje Fithianová.

Humanitárnu flotilu do Gazy organizuje turecká nezisková organizácia IHH (Nadácia pre ľudské práva a slobody a humanitárnu pomoc), ktorá od začiatku 90. rokov minulého storočia poskytuje humanitárnu pomoc v oblastiach konfliktov či prírodných katastrof. Začiatkom roka 2015 pomohla tiež sprostredkovať prepustenie dvoch českých dievčat unesených v roku 2013 v Pakistane. Izrael ale považuje IHH za teroristickú organizáciu.

Humanitárna pomoc pre Gazu

Podobnú flotilu s humanitárnou pomocou do Gazy organizovala IHH v roku 2010, keď proti jednej z lodí menom Mavi Marmara izraelská armáda zasiahla a zomrelo pri tom deväť ľudí; desiaty podľahol zraneniam v nemocnici po štyroch rokoch v kóme.

Izraelskí vojaci sa snažili vtedy zabrániť flotile v ceste do Gazy, pretože porušila embargo, ktoré Izrael a Egypt vyhlásili na Pásmo Gazy po tom, ako sa tam v roku 2007 násilím ujalo vlády hnutia Hamas.

image

Pri izraelskom nálete v Pásme Gazy zahynuli traja synovia vodcu Hamasu

Izraelská stanica Channel 12 podľa denníka El País v pondelok uviedla, že izraelská elitná jednotka už sa pripravuje na vyplávanie flotily lodí z Turecka. Podľa španielskeho denníka by malo ísť o rovnakú jednotku, ktorá nedávno vykonávala raziu v nemocnici Šífa v meste Gaza, kde podľa armády zabila niekoľko stoviek bojovníkov Hamasu.

Izrael tento rok povolil otvoriť námorný koridor do Gazy z Cypru, kde plavidlá kontroluje izraelská armáda, ktorá ich potom má sprevádzať aj pri pobreží Pásma Gazy. Flotila organizovaná IHH ale povolenie izraelskej armády nemá.

Koridorom z Cypru, ktorý sa otvoril v polovici marca, ale do Gazy doplávala len jedna loď. Druhá flotila počas plavby otočila smer po tom, ako izraelská armáda 1. apríla v Gaze zabila sedem pracovníkov humanitárnej organizácie World Central Kitchen, ktorá je kľúčová v organizovaní koridoru. WCK po tejto tragédii operácie v Gaze pozastavila.

01 - Modified: 2024-04-18 15:09:15 - Feat.: 1 - Title: Blízky východ je na pokraji totálneho konfliktu, varoval Guterres. Odsúdil izraelské operácie 02 - Modified: 2024-04-14 15:16:25 - Feat.: 0 - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Západu trvalo dlho, kým prehliadol zámery Hitlera. Podobné je to dnes s Hamasom 03 - Modified: 2024-04-12 17:45:12 - Feat.: 1 - Title: Prvé humanitárne kamióny vstúpili na sever Pásma Gazy cez nový priechod 04 - Modified: 2024-04-12 16:34:10 - Feat.: 1 - Title: Izraelské útoky zabili vyše 60 členov jednej rodiny z Gazy
01 - Modified: 2024-05-03 09:49:19 - Feat.: - Title: Turecko tvrdí, že obchod s Izraelom obnoví až v prípade trvalého prímeria v Gaze 02 - Modified: 2024-05-03 09:39:37 - Feat.: - Title: Izrael hlási úmrtie ďalšieho rukojemníka zadržiavaného v Pásme Gazy 03 - Modified: 2024-05-03 08:22:49 - Feat.: - Title: Miera inflácie v Turecku sa ďalej zvyšuje, v apríli sa vyšplhala takmer na 70 percent 04 - Modified: 2024-05-02 21:25:43 - Feat.: - Title: UNESCO udelila cenu za slobodu tlače palestínskym novinárom v Gaze 05 - Modified: 2024-05-02 20:54:40 - Feat.: - Title: Izrael zasiahol vzdušným úderom budovu sýrskych bezpečnostných síl v Damasku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 13:32