Odpaľovanie rakiet ATACMS. FOTO: Wikimedia Commons
StoryEditor

Hrozba pre letiská a sklady. Rakety ATACMS sú kľúčové, ale Rusi sa mohli pripraviť, myslia si analytici

25.04.2024, 12:42
Autor:
dttdtt
  • Nová americká vojenská pomoc, v hodnote okolo miliardy dolárov, môže na ukrajinský front začať prúdiť v priebehu niekoľkých nasledujúcich týždňov.
  • Dodávka rakiet ATACMS v dostatočnom množstve umožní ukrajinským silám oslabiť ruskú logistiku a ohroziť ruské letiská a muničné sklady hlboko v tyle.
  • Ukrajinské údery na ruské logistické ciele alebo ruské letectvo v tyle budú mať pravdepodobne operačný význam iba v prípade, že ich Ukrajinci skoordinujú s pozemnými operáciami.

Rakety dlhého doletu ATACMS, ktoré USA poskytli Ukrajine, by mohli oslabiť ruskú logistiku a predstavovať hrozbu pre ruské letiská a muničné sklady.

Uviedli to analytici Inštitútu pre štúdium vojny, podľa ktorých však budú mať strely operačný význam len za predpokladu, že tieto údery budú posilnené pozemnými operáciami obranných síl.

Oporný bod pre Ukrajincov

Analytici poznamenávajú, že nová americká vojenská pomoc v hodnote okolo miliardy dolárov, ktorú v stredu po schválení Kongresom podpísal prezident Joe Biden, môže na ukrajinský front začať prúdiť v priebehu niekoľkých nasledujúcich týždňov.

Video: Tu je dôvod, prečo by sa nepriatelia USA mali báť rakety MGM-140 ATACMS:

„Je to skôr, ako Rusi očakávali. Situácia na bojisku sa však bude naďalej zhoršovať, pokiaľ ukrajinské sily nebudú môcť dostať a používať dostatočné množstvo vojenskej techniky. Ukrajinské sily môžu mať v najbližšej dobe stále problémy s obranou proti ruským snahám pri meste Časiv Jar a severozápadne od Avdijivky,“ uviedli v stredajšej správe.

image

Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví?

Rusko na stovky kilometrov dlhej fronte v posledných mesiacoch významne nepostúpilo, dobylo ale práve Avdijivku v Doneckej oblasti a snaží ovládnuť aj neďaleký Časiv Jar, dôležitý oporný bod ukrajinskej armády. Podľa nej je situácia v meste zložitá, ale pod kontrolou.

Odborníci zdôrazňujú, že dodávka rakiet ATACMS v dostatočnom množstve umožní ukrajinským silám oslabiť ruskú logistiku a ohroziť ruské letiská a muničné sklady hlboko v tyle. „Prítomnosť rakiet ATACMS by mohla ruské velenie donútiť k voľbe medzi opevnením existujúcich skladov a ich ďalším rozptýlením po celom okupovanom území Ukrajiny,“ myslí si ISW.

Oneskorenie pomoci

Ten však tiež poznamenáva, že niekoľkomesačné oneskorenie americkej pomoci mohlo ruským silám dať čas na zmiernenie potenciálnych operačných dôsledkov, ktoré by nasadenie ATACMS mohlo znamenať.

"Je možné, že ruské sily sa už prispôsobili potenciálnym novým ukrajinským úderným schopnostiam po použití ATACMS v októbri 2023, hoci zostáva nejasné, či sú muničné sklady okupantov dostatočne opevnené alebo rozptýlené," uviedli analytici s odkazom na minuloročnú jeseň, kedy USA dodali Ukrajine variant kazetovej bomby ATACMS s kratším dosahom na útok na ruské letiská pri Berďansku a Luhansku.

image

Zosilníme útoky na sklady západných zbraní, časť sme ukoristili, uviedol Šojgu

„Tieto údery mohli tiež prinútiť Rusko k premiestneniu lietadiel ďalej od frontovej línie. Aj keď by sa to zrejme týkalo skôr ruských helikoptér ako lietadiel s krídlami, ktoré majú oveľa väčší dolet,“ myslí si ISW.

Analytici upozorňujú, že ukrajinské údery na ruské logistické ciele alebo ruské letectvo v tyle budú mať pravdepodobne operačný význam iba v prípade, že ich Ukrajinci skoordinujú s pozemnými operáciami, aby využili oslabenie ruských schopností v dôsledku úderov.

Agentúra AP v stredu informovala, že Ukrajina rakety ATACMS dlhého doletu tajne dostala už začiatkom apríla a v minulom týždni ich prvýkrát použila - na bombardovanie vojenského letiska na Ruskom anektovanom Kryme. Ukrajina sa podľa Bieleho domu zaviazala, že strely použije len v rámci svojho územia a nie na území Ruska.

Nové strely majú s 300 kilometrami takmer dvojnásobný dolet oproti tým, ktoré USA dodávali Ukrajine od vlaňajšieho októbra, a Kyjev sa o ne veľmi usiloval.

Americký prezident Joe Biden schválil dodávku striel série ATACMS s dlhým doletom začiatkom marca a "významný" počet ich obsahoval balík vojenskej pomoci v hodnote 300 miliónov dolárov, ktorý USA vtedy oznámili. Koľko striel marcový balík vojenskej pomoci obsahoval ani koľko ich zahŕňa ten súčasný, nie je jasné.

01 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: 1 - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 02 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: 1 - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 03 - Modified: 2024-04-24 14:03:56 - Feat.: 1 - Title: Ako ovplyvnia Rusko rakety dlhšieho doletu pre Ukrajinu? Putinov hovorca hovorí, čo musí Kremeľ spraviť
01 - Modified: 2024-04-30 15:51:04 - Feat.: - Title: V Kyjeve zadržali dvoch podozrivých, mali prevádzkovať proruské farmy botov 02 - Modified: 2024-04-30 15:24:16 - Feat.: - Title: Zostrelili sme šesť rakiet ATACMS odpálených z Ukrajiny, tvrdia Rusi. Niektoré z nich aj nad Krymom 03 - Modified: 2024-04-30 14:26:44 - Feat.: - Title: Estónsko tvrdí, že Rusko rušením signálu GPS porušuje medzinárodné predpisy 04 - Modified: 2024-04-30 13:38:35 - Feat.: - Title: Kyjev odstraňuje sovietsky pomník, ktorý pripomína priateľstvo s Ruskom 05 - Modified: 2024-04-30 10:43:04 - Feat.: - Title: V strednom Rusku ľudia doviezli do výkupu železa prieskumný dron
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 23:41